Deel

Pagina delen met AddThis

Armenië ligt op het kruispunt van Azië, Afrika, het Midden-Oosten en Europa. Het land wordt internationaal erkend als hotspot voor biodiversiteit. Charismatische soorten zoals wolven, lynxen en bruine beren leven er in het wild. Ook zijn er nog 15 Perzische luipaarden te vinden. Grotere dieren worden vooral bedreigd door illegale stroperij. Hun leefgebieden staan onder druk door overbegrazing en mijnbouw.

Het land kent een grote variatie aan landschappen. Dichte bossen en bergweiden wisselen elkaar af, evenals moerassen en semi-woestijngebieden. In het centrale deel van het land ligt het grote Sevan meer. In de valleien staan eindeloos veel boomgaarden met abrikozen, kersen en wilde amandelen. Veel graan- en fruitsoorten komen oorspronkelijk uit deze regio.

IUCN NL is sinds 2011 werkzaam in deze regio. We steunen een lokale organisatie die het eerste private reservaat in de zuidelijke Kaukasus heeft opgezet: het Kaukasus Wildreservaat. Het land omvat stukken land die worden gepacht van lokale gemeenschappen. Met hen zoekt IUCN NL naar een balans tussen duurzame ontwikkeling en natuurbescherming.

De beschermingsmaatregelen werpen duidelijk hun vruchten af; stroperij is er tot nul teruggebracht. De aantallen dieren nemen er fors toe. We helpen gemeenschappen natuurgebieden duurzaam te exploiteren, zodat jongeren - van wie er velen naar Rusland trekken - er werk kunnen vinden, bijvoorbeeld in kleinschalige landbouw, honingteelt en ecotoerisme.

IUCN NL kent er vele organisaties die zich bezighouden met natuurbescherming. We weten welke partijen de belangrijke spelers zijn, op alle niveaus, en hebben toegang tot de verantwoordelijke ministeries. 

Meer weten?

Neem contact op met onze expert.