Deel

Pagina delen met AddThis

Intensieve katoenteelt leidt tot landdegradatie in het West-Afrikaanse Benin. De rivieren hebben vooral in het zuiden te maken met overbevissing, energie- en waterwinning. Bedreigde soorten, zoals de West-Afrikaanse zeekoeien, hebben steeds meer moeite te overleven. Dat geldt ook voor trekvogels zoals de zwarte stern.

Tegen de grens met Niger en Burkina Faso liggen verschillende nationale parken. In dit savannegebied woont de belangrijkste populatie West-Afrikaanse leeuwen. De parken zijn relatief goed beschermd. 

IUCN NL werkt al sinds 1993 aan de opbouw van maatschappelijke organisaties in het zuiden van Benin. Momenteel werken we er met 6 natuur- en milieuorganisaties samen, vooral aan projecten in twee delta’s. Nu de hoofdstad Cotonou steeds verder landinwaarts uitdijt, neemt de druk op de delta waarop de stad is gebouwd, verder toe. Onder meer nijlpaarden en zeekoeien kunnen steeds moeilijker overleven.

Als de plannen voor een nieuwe haven op de grens met Nigeria doorgaan, groeien Cotonou en de Nigeriaanse stad Lagos aan elkaar. De rivieren –die ook als transportroutes worden ingezet voor illegale benzinesmokkel– kunnen niet genoeg vis leveren voor beide steden. Beniners eten vooral ingevroren vis uit Europa. Om de uitdijende stad van energie te kunnen voorzien, zijn er plannen om er dammen bij te bouwen. Ondertussen biedt het grondwater van Cotonou niet langer genoeg drinkwater – waardoor ook de waterwinning een probleem wordt.

De vervuilde rivieren komen uit op zee. Juist in dit deel van de oceaan, voor de kust van Benin, werpen walvissen hun jongen. Een van de partners van IUCN NL richt zich op de bescherming van deze soorten.

 

Meer weten?

Neem contact op met onze expert.