Deel

Pagina delen met AddThis

De biodiversiteit in de Democratische Republiek Congo is ongekend groot. Dit Midden-Afrikaanse land heeft veel bos. Maar vooral in Oost-Congo woeden gewapende conflicten over grondstoffen. De leefgebieden van onder meer gorilla’s, nijlpaarden en olifanten staan daardoor onder druk, ook al door illegale stroperij.

IUCN NL richt zich specifiek op milieumisdaden in Oost-Congo, waar een ongekende straffeloosheid heerst. Oost-Congo is rijk aan dure grondstoffen, zoals hardhout en brandhout. In de bodem zitten mineralen zoals koper, coltan en olie. Niet zelden zetten gewapende groepen geweld in om de controle over deze grondstoffen te veroveren.

We ondersteunen partnerorganisaties in Virunga en Kahuzi Biéga, natuurparken die UNESCO erkent als wereldnatuurerfgoed. Virunga omvat zowel bossen, wetlands en savanne, een uniek gebied omdat daar drie verschillende soorten mensapen leven. Parkwachters en natuurbeschermers krijgen te maken met intimidaties en moord. We vergroten hun netwerk en zetten hen zo nodig in de schijnwerpers.

IUCN NL versterkt ook lokale en inheemse gemeenschappen die zich verweren tegen illegaal stropen en vissen. We helpen hen landonteigening te voorkomen, en nationaal en internationaal erkende rechten af te dwingen. We moedigen hen aan om met parkwachters samen hun gebieden te beschermen, en laten aan parkwachters zien hoe zij kunnen inspelen op manieren waarop zij – met respect voor de natuur - bosproducten winnen en meren bevissen.

Na 50 jaar van gewapende conflicten, hebben veel Congolezen geen of zeer weinig vertrouwen in elkaar. IUCN NL investeert daarom ook tijd en energie veel in bemiddeling, en onderlinge verbindingen.

 

Meer weten?

Neem contact op met onze expert.