Deel

Pagina delen met AddThis

Paraguay herbergt zo’n 27 procent van de Chaco, een van de grootste droogbossen van Zuid-Amerika, dat zich verder uitstrekt over Argentinië, Bolivia en Brazilië.

In totaal telt de Chaco zo’n 100 miljoen hectare met droog tropisch bos, waar bijzondere soorten leven zoals miereneters, tapirs en rivierotters. Zij zien hun leefgebied steeds verder versplinteren. Per jaar gaat in Paraguay zo’n 250.000 hectare bos tegen de vlakte, een gebied dat ongeveer zo groot is als de provincie Groningen.

Het bos maakt vooral plaats voor grootschalige veeteelt. Diverse inheemse gemeenschappen zien zich ondertussen bedreigd in hun bestaanszekerheid. Zij leven er van de jacht, kleinschalige visserij en bosproducten. Ook winnen ze meel uit bonen van de Leguminosa bomen die daar veel voorkomen. Sommige gemeenschappen hebben best grote stukken land, maar daaromheen is veel kaalslag.

Ook de sojateelt, die in het Argentijnse deel van ecosysteem Chaco veel zorgen baart, kan verder optrekken naar het noorden. Sojateelt vindt al op grote schaal plaats in het oosten van Paraguay, een gebied waar ooit Atlantische bossen stonden. Dat gebied is al vrijwel volledig ontbost.

IUCN NL werkt nu zo’n 10 jaar in Paraguay en kent de belangen van lokale gemeenschappen, en hun ideeën over hoe problemen kunnen worden opgelost. We hebben er met vele organisaties samengewerkt. Nu werken we met twee partnerorganisaties en twee lokale overheden aan verantwoord landgebruik. We streven ernaar beschermde gebieden aan elkaar te verbinden, in balans met andere belangen.

Onze partnerorganisaties doen ook mee aan rondetafelgesprekken over duurzame veeteelt en de financiering daarvan. Daarnaast bepleiten ze betere wetten bij de regering, en een transparante naleving daarvan. Ze monitoren met satellietbeelden maandelijks de Chaco om illegale ontbossing tegen te gaan. 

 

Meer weten?

Neem contact op met onze expert.