Deel

Pagina delen met AddThis

Bijna 6000 hectare Ugandees bos gered

Het Bugoma bosreservaat in het westen van Uganda staat onder druk door ontbossing als gevolg van de uitbreiding van landbouwactiviteiten. Om te voorkomen dat deze illegale ontwikkelingen ten koste gaan van het bos en de rijke biodiversiteit die zij herbergt, werkt partnerorganisatie NAPE samen met lokale gemeenschappen en de nationale bosautoriteit. Zo merkten zij tijdig op dat er in het reservaat een stuk bos was afgezet om plaats te maken voor een suikerrietplantage. Door een rechtszaak aan te spannen, konden zij de kap voorkomen en werd bijna 6000 hectare bos veiliggesteld. Daarmee hebben zij circa 15 procent van het totale bosreservaat (41.144 hectare) gered. 

Probleem

Hoewel het Bugomabos in het westen van Uganda als reservaat is aangemerkt en daarmee wettelijke bescherming geniet, staat het gebied toch onder druk door houtkap en de uitbreiding van landbouwactiviteiten. Deze illegale activiteiten gaan ten koste van het leefgebied van belangrijke plant- en diersoorten, zoals chimpansees, olifanten, neushoornvogels en toerako’s.

In augustus 2016 bleek dat suikeronderneming Hoima Sugar Limited bijna 6000 hectare bos gemarkeerd had  om plaats te maken voor een suikerrietplantage. Het bedrijf had ten onrechte gebruiksrechten over het gebied verkregen, terwijl het onder het mandaat van de nationale bosautoriteit NFA valt.

Aanpak

Met steun van IUCN NL zet partnerorganisatie NAPE (National Association of Professional Environmentalists) zich in voor behoud van waardevolle ecosystemen in Uganda. NAPE werkt daarbij nauw samen met lokale gemeenschappen en NGOs, die de ontwikkelingen in het bos in de gaten houden en met de nationale bosautoriteit NFA, die verantwoordelijk is voor het beheer van het Bugoma bosreservaat. Zo kunnen zij misstanden signaleren en voor het gerechtshof brengen, voordat het bos onherstelbare schade is toegebracht.

Resultaat

Door de alertheid van mensen ter plaatse, werd tijdig opgemerkt dat er in het reservaat een stuk bos was afgezet om plaats te maken voor een suikerrietplantage. NAPE stelde vast dat het stuk grond onterecht geleaset was aan de suikeronderneming, terwijl het onder het mandaat van de NFA valt. NAPE en NFA trokken gezamenlijk aan de bel en spanden een rechtszaak aan.

Het hof stelde hen in het gelijk. Daarmee werd de kap voorkomen en werd 5.779 hectare bos veiliggesteld, ongeveer 15 procent van het totale reservaat (41.114 hectare).

DeelPagina delen met AddThis