Senior Expert Groene Economie (32-36 uur)

Ter versterking van het team Groene Economie is per direct behoefte aan een senior expert milieueconomie/Resource Economist (32-36 uur). Je zult je expertise inzetten in de projecten Strategische Partnerschappen en One Planet Thinking.

Taakomschrijving

Als Senior Expert Groene Economie heb je een breed, internationaal werkterrein: 

 • je versterkt de capaciteit van organisaties uit het maatschappelijk middenveld in zuidelijke landen (Zuid-Amerika, Afrika en Azië),
 • je begeleidt hen in het realiseren van de vergroening van de economie en het verminderen van impact die economisch handelen heeft op belangrijke ecosystemen. 

Het doel is de werkelijke waardering van dit natuurlijk kapitaal te realiseren en dit in (inter)nationaal en lokaal overheidsbeleid en bedrijfspraktijken te integreren. Hiervoor past IUCN NL natural capital accounting (NCA) toe. Je onderzoekt en ontwikkelt pilot-studies voor NCA en business cases voor een groene economie. De (lokale) politiek speelt hierin een belangrijke rol. Jij bent daarom de bruggenbouwer tussen overheden, bedrijfsleven en lokaal maatschappelijk middenveld. Dat vraagt culturele en sociale sensitiviteit. 

Functie-eisen

Je hebt

 • Academisch denk- en werkniveau met opleidingsrichting Milieueconomie of Natuurbeheer met een duidelijke nadruk op de economische dimensie hiervan.
 • Minimaal 8-10 jaar relevante werkervaring waarvan in elk geval 2-5 jaar op dit gebied gewerkt met maatschappelijk middenveld in lage-inkomenslanden.
 • Ervaring met het vergroenen van (internationale) waardeketens van bedrijven.
 • Ruime, actuele kennis van en ervaring met de toepassing van waarderingsmodellen en het ondersteunen van het maatschappelijk middenveld om de integratie van resultaten in overheidsbeleid en bedrijfspraktijk te realiseren.
 • Een relevant internationaal netwerk in natural capital accounting (NCC, WBCSD) met een stevig trackrecord op het terrein van acquisitie en resource mobilisation, liefst buiten de Nederlandse overheid.
 • Je hebt een helder begrip van en ruime ervaring met het concept van vergroening van de economie en je hebt overheden en bedrijven succesvol geadviseerd hoe de vertaalslag te maken van beleid en strategie naar de praktijk.
 • Uitstekende schriftelijke en mondelinge beheersing van de Nederlandse, Engelse taal en bij voorkeur Franse taal.
 • Een intrinsieke drive voor de visie en missie van IUCN NL. 

Je bent

 • Een teamplayer met goede coachingsvaardigheden.
 • Ondernemend in en vertrouwd met het ontwikkelen en analyseren van business cases.
 • Ervaren in het ontwikkelen en geven van trainingen op het gebied van onder meer NCA-methodieken.
 • Overtuigend en inspirerend in je communicatie.
 • Een creatief denker die zich inleeft in de context en belangen van de doelgroepen.

Wij bieden

 • Een veelzijdige baan bij een internationale natuurbeschermingsorganisatie
 • Een jaarcontract met de intentie tot verlenging
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden passend bij de functie, ervaring en opleiding
 • Een aangename, groene werkplek op een prachtige plek in het centrum van Amsterdam

Solliciteren

Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met Monique de Jong, HR Manager IUCN NL via monique.dejong@iucn.nl

Sollicitaties (motivatie en cv) mogen - bij voorkeur per e-mail - worden gestuurd naar: vacature@iucn.nl; t.a.v. Monique de Jong, HR Manager IUCN NL.

Over IUCN NL 

IUCN NL is de Nederlandse tak van de International Union for Conservation of Nature, ‘s werelds grootste en oudste unie voor natuurbescherming. IUCN verenigt de ervaring, kennis en netwerk van 1.300 overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven en ruim 15.000 wetenschappers. 
Binnen de internationale IUCN-koepel werkt IUCN NL aan oplossingen voor de meest dringende mondiale problemen zoals het verlies aan biodiversiteit en ecosystemen, klimaatverandering en armoede. Natuur biedt hiervoor de sleutel. De natuur vormt de basis van onze economie en ons welzijn. Het geeft ons voedsel, zuiver water, frisse lucht, hout, vis, biochemische materialen en medicijnen. De wereldwijde bescherming van biodiversiteit en ecosystemen staat dan ook centraal in de missie van IUCN NL.

In Nederland telt IUCN 35 lidorganisaties, waaronder Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Wereld Natuur Fonds, Stichting Natuur & Milieu en Vlinderstichting. Voor de leden fungeert IUCN NL als platform. Daarnaast werkt IUCN NL nauw samen met haar netwerk van natuurorganisaties in zuidelijke landen, bedrijven, overheden en wetenschappers. Met deze partners deelt IUCN NL kennis en expertise, voert zij concrete projecten uit en beïnvloedt zij de politieke agenda. Hierbij richt IUCN NL zich op vier thema's: natuurbeheer; klimaat, water & voedsel; rechtvaardigheid; en de groene economie.


Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.