Aanbevelingen voor een effectief bindend mensenrechtenverdrag

7 september 2017

Natuurbeschermers wereldwijd beschermen hun land, bos en water tegen misstanden door bedrijven. Maar als een oliemaatschappij hen blootstelt aan milieuvervuiling, of een mijnbouwbedrijf mensen hun land afneemt, blijven activisten vaak met lege handen achter. Het internationaal bindend VN-mensenrechtenverdrag voor bedrijven dat in de maak is kan hier verandering in brengen. Twee nieuwe rapporten geven suggesties voor hoe dit verdrag eruit kan zien, wil het garanderen dat slachtoffers van mensenrechtenschendingen hun recht kunnen halen. Volgende maand onderhandelen de Verenigde Naties over het verdrag.

“Het verdrag biedt hoop voor veel natuurbeschermers”, vertelt Femke Wijdekop, senior expert Environmental Justice bij IUCN NL.  “Het maakt het eindelijk mogelijk om bedrijven voor een rechter ter verantwoording te roepen en sancties te eisen. Op dit moment is het namelijk nog erg moeilijk, zo niet onmogelijk, voor slachtoffers om een bedrijf aan te vechten.” Via het project Bescherm de natuurbeschermer zet IUCN NL zich samen met Milieudefensie en Global Witness en met steun van de Nationale Postcode Loterij in voor meer veiligheid voor activisten.

In het rapport Removing Barriers to Justice, uitgebracht door een coalitie van acht maatschappelijke organisaties, wordt aan de hand van vijf praktijkvoorbeelden beschreven welke barrières slachtoffers tegenkomen op hun pad naar de rechter. Van daaruit worden aanbevelingen gedaan hoe het verdrag deze hobbels kan wegnemen. Het rapport Human rights obligations of transnational corporations in tort law, geschreven door Femke Wijdekop van IUCN NL, geeft eveneens een analyse van de kansen en uitdagingen die er zijn om bedrijven aansprakelijk te stellen voor mensenrechtenschendingen.

Wijdekop: “We hopen dat de onderhandelaars deze adviezen ter harte nemen als zij van 23 tot en met 27 oktober hierover spreken bij de Verenigde Naties. Ook Nederland moet, net als de rest van de Europese Unie, daar hun stem laten horen en meewerken aan dit verdrag. Via onze petitie vragen we de Tweede Kamer dan ook om zich daarvoor in te zetten. Het wordt hoog tijd dat natuurbeschermers de bescherming krijgen die ze verdienen.”

Vind jij dat ook? Geef de Tweede Kamer dan een krachtig signaal en help ons om 35.000 handtekeningen te verzamelen.

Teken de petitie

Het rapport Removing Barriers to Justice is geschreven door Daniel Blackburn (directeur van International Centre for Trade Union Rights) in opdracht van ActionAid Nederland, Brot für die Welt, SOMO, CIDSE, Friends of the Earth Europe, International Trade Union Confederation (ITUC), International Transport Workers’ Federation (ITF) en Norwegian ForUM for Development and Environment (ForUM).

 

DeelPagina delen met AddThis

Reactie toevoegen

Meer artikelen van: Femke Wijdekop