Deel

Pagina delen met AddThis

Berggorilla’s en walvissoorten in opmars dankzij beschermingsmaatregelen

14 november 2018

Beschermingsmaatregelen werpen hun vruchten af voor de gewone vinvis en de berggorilla, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten. Dankzij een ban op walvisjacht is het aantal vinvissen bijna verdubbeld, terwijl de berggorilla’s niet langer ‘ernstig bedreigd’ zijn maar slechts ‘bedreigd’.

De laatste update van de International Union for Conservation of Nature laat ook zien dat overbevissing in Afrikaanse meren een groot probleem is voor de lokale voedselzekerheid: ruim een derde van de mensen in Malawi is afhankelijk van de vis uit het Malawimeer. Ook de tandbaarzen lopen het risico te verdwijnen als gevolg van overbevissing: 13 procent van alle tandbaarzen ter wereld is bedreigd. 

In totaal telt de IUCN Rode Lijst nu 96.951 soorten, waarvan 26.840 met uitsterven worden bedreigd.

“Dit laat zien dat natuurbescherming werkt”, aldus Inger Andersen, directeur generaal van IUCN. “Gezamenlijke, ambitieuze inspanningen van overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties resulteren in herstel van de populaties. Maar helaas zien we ook dat biodiversiteitsverlies belangrijke zaken dreigt te ondermijnen, zoals voedselzekerheid. De VN Biodiversiteitstop die nu gaande is biedt een belangrijke kans om resoluut actie te ondernemen om het leven op aarde veilig te stellen.”

Walvissoorten bezig aan opmars dankzij verbod op walvisjacht

De vinvis (Balaenoptera physalus) is opgeklommen van de status ‘bedreigd’ naar ‘kwetsbaar’. De wereldwijde populatie is grofweg verdubbeld sinds de jaren 70, als gevolg van een internationaal verbod op commerciële walvisjacht. Inmiddels zijn er naar schatting zo’n 100.000 volwassen individuen. 

Ook de westerse subpopulatie van de grijze walvis is bezig aan een opmars, hoewel de soort nog altijd bedreigd is. Voorheen werd de grijze walvis ‘ernstig bedreigd’ beschouwd. Beide soorten werden gevangen voor hun vlees, olie en blubber, dat gebruikt werd voor lampenolie en levertraan.

Hoop voor de berggorilla

De berggorilla (Gorilla beringei beringei) herstelt zich dankzij intensieve, grensoverschrijdende beschermingsmaatregelen, waaronder patrouilles om stropers tegen te gaan. In 2008 telde IUCN nog 680 individuen, vandaag laat de natuurorganisatie weten dat het er 1.000 zijn, het hoogste aantal ooit geregistreerd. 

De berggorilla komt alleen voor in twee verschillende beschermde natuurgebieden, Virunga Nationaal Park en Bwindi-Sarambwe, die in totaal zo’n 800 km2 bestrijken. De parken overschrijden de grenzen van de Democratische Republiek Congo, Rwanda en Oeganda. 

De bedreigingen voor de berggorilla zijn nog altijd substantieel, onder andere door stroperij, oprukkende landbouw en infectieziektes zoals Ebola, maar ook door de onrust in het door conflict geteisterde gebied.

Overbevissing in Afrikaanse meren

Overbevissing zorgt in twee Afrikaanse meren voor problemen. In het op twee na grootste meer van Afrika, het Malawimeer, wordt 9 procent van de vis met uitsterven bedreigd. De economisch meest waardevolle vissoort, de chambo, dreigt zelfs helemaal te verdwijnen. Maar liefst een derde van de Malawische bevolking is afhankelijk van het meer voor hun voedsel en inkomen. 

In het Victoriameer dreigt eenzelfde situatie. Ook hier komt de voedselzekerheid van de lokale bevolking onder druk door onduurzame visvangst. 

 

iucn_red_list_of_threatened_speciestm_november_2018_update

Bekijk het uitgebreide bericht op IUCN.org

DeelPagina delen met AddThis

Meer artikelen van: IUCN