Deel

Pagina delen met AddThis

[Blog] Natuur als bondgenoot voor weerbaarheid tegen klimaatverandering

30 augustus 2016

Van 1 tot en met 10 september komen in Hawai’i duizenden mensen samen voor het IUCN World Conservation Congress. Terwijl Honolulu zich opmaakt voor dit evenement, koerst de tropische storm Madeline op de stad af. Het benadrukt nog maar eens het belang van ‘ecosystem based climate adaptation’: een van de centrale onderwerpen tijdens dit internationale natuurbeschermingscongres.

De storm komt ongewoon vroeg in het jaar. Of dat een teken van klimaatverandering is, valt niet te zeggen, maar klimaatwetenschappers zijn erover eens dat er in de toekomst vaker zulke extreme weersomstandigheden zullen zijn. Als president Obama donderdag de duizenden deelnemers van het IUCN World Conservation Congress toespreekt, zal de stad een enorme hoeveelheid regenwater te verwerken krijgen.

Klimaatadaptatie

De kuststad Honolulu ligt voor een groot deel op zeeniveau ingeklemd tussen de Stille Oceaan en een rij vulkanen van bijna 1.000 meter hoog. Bij een tropische storm kan de stad van twee kanten bedreigd worden: door hoogwater dat vanuit de oceaan de kuststrook binnendringt én door modderstromen die de stad vanuit het steile achterland ‘in de rug aanvallen’. Door klimaatverandering zal Honolulu zich moeten aanpassen aan een klimaat met meer stormen en zwaardere regenval. Conventionele oplossingen voor overstromingen, zoals betonnen golfbrekers, een zeekering en afvoerkanalen voor regenwater, zijn kostbaar en vaak onvoldoende. Om deze tekortkoming op te vangen kan de natuur als bondgenoot ingezet worden. Ecosystem-based adaptation (EbA) benut de kracht van de natuur om de wereld aan te passen aan een veranderend klimaat. Want een gezond koraalrif voor de kust breekt de hoge golven en een dicht bos op de steile vulkaanhellingen kan de piekafvoer van bergbeken tijdens zware buien aanzienlijk afvlakken.

Natuur als bondgenoot

Tijdens het Congres is ecosystem-based adaptation een centraal onderwerp. De IUCN gemeenschap maakt zich er sterk voor dat overheden, bedrijven, boeren en lokale gemeenschappen EbA maatregelen integreren in hun (klimaat)beleid en/of bedrijfsvoering. Op de natuur gebaseerd klimaatbeleid is niet alleen kostenbesparend, het bevordert ook het behoud en herstel van biodiversiteit én kan de beschikbaarheid van natuurlijke hulpbronnen als voedsel en drinkwater zekerstellen of zelfs verhogen. Ecosysteem gebaseerde adaptatie erkent de natuurlijke dynamiek in een ecosysteem en maakt gebruik van de specifieke eigenschappen om bijvoorbeeld de risicoreductie bij natuurrampen te verbeteren. Door de integrale aanpak versterken EbA maatregelen het gehele ecosysteem en vergroten daarmee de weerbaarheid van lokale gemeenschappen en soorten tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Handboek

IUCN NL ondersteunt lokale organisaties en gemeenschappen in Afrika, Zuid-Amerika en Azië met de uitvoering van de EbA maatregelen. Omdat EbA maatregelen vaak meerdere functies van een ecosysteem verbeteren waar vervolgens verschillende groepen van profiteren, zijn deze maatregelen kostenefficiënt. Voor een succesvolle EbA aanpak is het echter van cruciaal belang dat alle belanghebbende partijen in een landschap bij de ontwikkeling en uitvoering van de maatregelen worden betrokken. IUCN NL heeft daarom samen met Both ENDS en Wetlands International een handboek ontwikkeld dat lokale gemeenschappen en overheden helpt bij het inclusief uitvoeren van ecosysteem gebaseerde klimaatadaptatie.

De komende dagen zullen natuurbeschermers van over de hele wereld in het midden van een tropische storm verder werken aan ideeën voor ecosysteem gebaseerde klimaatadaptatie. Het EbA handboek zal een van de praktische handvatten in deze discussies zijn.

 

 

 

 

 

 

DeelPagina delen met AddThis

Meer artikelen van: Carl Königel