Braziliaanse partner wint prijs voor bescherming leeuwaap

4 juni 2015

IUCN NL-partnerorganisatie Instituto de Pesquisas Ecológicas (IPE) heeft de nationale biodiversiteitsprijs van Brazilië gewonnen. Zij ontvangen de onderscheiding voor hun succesvolle initiatief om het roodstuitleeuwaapje te beschermen.

Naar schatting zijn er nog ongeveer 1.000 roodstuitleeuwaapjes op de wereld. Ze leven verspreid over 11 geïsoleerde bosfragmenten in de staat Saõ Paulo in Brazilië. In tien van deze fragmenten zijn de populaties te klein om op lange termijn te kunnen overleven. “Op een gegeven moment treedt inteelt op en dat verzwakt de soort”, vertelt Sander van Andel, projectcoördinator bij IUCN NL. “Daarom werkt IPE aan het verbinden van de bosfragmenten, zodat er een groter leefgebied ontstaat en de soort meer kans op overleven heeft.”

IPE monitort de aapjes nauwkeurig met behulp van GPS. “Met financiering van IUCN NL heeft IPE halsbanden met GPS-trackers kunnen aanschaffen”, aldus Van Andel. “Zo kunnen ze de leefgebieden van de diverse populaties heel goed in kaart brengen.” Omdat de aapjes erg klein zijn – ongeveer zo groot als een eekhoorn – moeten ook de trackers miniscuul zijn.

Het Braziliaanse Ministerie van Natuur en Milieu koos het project van IPE uit 800 genomineerden.

DeelPagina delen met AddThis

Reactie toevoegen

Meer artikelen van: Sander van Andel