Deel

Pagina delen met AddThis

Colombiaanse hooggerechtshof erkent de rechten van het Amazone-ecosysteem

7 mei 2018

In Colombia spanden 25 jongeren een rechtszaak aan tegen de overheid wegens het schenden van hun recht op leven, gezondheid en een gezond leefmilieu. Vorige maand velde het Hooggerechtshof van Colombia een baanbrekend vonnis: het ecosysteem van de Amazone wordt erkend als drager van rechten.

Op 5 april deed het Hooggerechtshof deze uitspraak in de rechtszaak die een groep van 25 jongeren van 7 tot 25 jaar had aangespannen tegen de president van Colombia, nationale ministeries en lokale overheden. De jonge aanklagers stelden dat de overheid hun rechten op leven, op gezondheid en op een gezond leefmilieu had geschonden door onvoldoende op te treden tegen de ontbossing van de Amazone, wat leidt tot de achteruitgang van het milieu en tot klimaatverandering.

De zaak haalde overal ter wereld de krantenkoppen. “Dit vonnis is een belangrijke stap in de bevordering van de rechten van de natuur,“ zegt Femke Wijdekop, jurist bij IUCN NL. “De laatste jaren zien we een toename van vonnissen en wetten waarin de rechten van de natuur worden erkend. De natuur wordt dan niet als object gezien, maar als subject: als drager van rechten die intrinsieke waarde hebben en bescherming verdienen.” Zo wijdt Ecuador in de Grondwet van 2008 een heel hoofdstuk aan de rechten van ecosystemen. In 2017 kende de Indiase rechter rechtspersoonlijkheid toe aan de Ganges en Yamuna-rivier. Ook de Whanganui-rivier in Nieuw Zeeland is drager van rechten. “Bijzonder aan dit vonnis is dat het afkomstig is van de hoogste rechterlijke autoriteit in Colombia, en dat het concrete maatregelen bevat om de rechten van het Amazonegebied én de rechten van de aanklagers te beschermen.”

Actieplannen

Zo beveelt het Hooggerechtshof de Colombiaanse overheid om met medewerking van de eisers en de getroffen gemeenschappen een reeks actieplannen op te stellen om ontbossing en de gevolgen van de wereldwijde klimaatverandering tegen te gaan. Ook moet er een "Intergenerationeel Pact voor het leven van de Colombiaanse Amazone" komen. Tot slot moeten gemeenten in het Amazonegebied territoriale landgebruiksplannen opstellen en beginnen uit te voeren.

IUCN nam tijdens het World Conservation Congress in 2012 een resolutie aan over de rechten van de natuur, waarin IUCN en haar leden worden uitgenodigd om de ontwikkeling van een Universele Verklaring van de Rechten van de Natuur te bevorderen.

DeelPagina delen met AddThis

Reactie toevoegen

Meer artikelen van: Femke Wijdekop