Deel

Pagina delen met AddThis

Deze man was voorstander van mijnbouw, maar komt nu op voor bosbehoud

12 januari 2021

De Ghanese overheid wil het Atewabos op de schop nemen om er bauxiet te winnen. Voorstanders van het plan verwachten economische voorspoed. Nana Ampem Darko-Amponsah was één van hen. Totdat onze partnerorganisatie A Rocha Ghana hem meenam naar een bauxietmijn elders in het land.

Het Atewabos in Ghana is het stroomgebied van drie grote rivieren die schoon water leveren voor 5 miljoen mensen. Internationaal wordt het Atewabos geroemd om haar buitengewone biodiversiteit. Bovendien draag het bos bij aan klimaatmitigatie in Ghana.

Toch is de Ghanese overheid voornemens bauxiet te winnen in dit beschermde bosreservaat. Onze lokale partnerorganisatie A Rocha Ghana zet zich al jarenlang in voor behoud van het Atewabos.

In 2018 organiseerde A Rocha voor omwonenden van het Atewabos een bezoek aan Awaso, een gemeenschap waar bauxietwinning plaatsvindt. Eén van de deelnemers was Nana Ampem Darko-Amponsah.

Hij dacht, net als vele anderen, dat bauxietwinning economische voorspoed zou brengen. Het bezoek aan Awaso deed hem van gedachten veranderen. Nu is hij één van de voormannen van de burgerbeweging ‘Concerned Citizens of the Atewa Landscape’ en voert hij samen met vertegenwoordigers van de 48 gemeenschappen rond het bos campagne voor behoud van het bos. 

In deze video, geproduceerd door onze partner A Rocha Ghana, vertelt Nana Ampem Darko-Amponsah zijn verhaal.

save_atewa_forest_-_the_fight_for_tomorrow

De video ging op 24 en 25 december 2020 in première op de Ghanese tv-zender Adom TV.

DeelPagina delen met AddThis

Meer artikelen van: Jan Kamstra