Deel

Pagina delen met AddThis

Duurzame houtplantage in Vietnam wint wedstrijd voor beste klimaatidee

1 november 2018

De organisatie Viet Nature Conservation Centre is met hun idee voor een duurzame houtplantage de winnaar van de Mobilising More 4 Climate (MoMo) Challenge 2018. Dit werd gisteren bekendgemaakt tijdens de finale op het Global Impact Investing Network (GIIN) Investor Forum in Parijs. Met dit project draagt de natuurorganisatie bij aan zowel klimaatadaptatie als -mitigatie in Vietnam.

Viet Nature heeft een langetermijnproject voor het behoud van flora en fauna in Vietnam, waar illegale houtkap nog steeds een probleem vormt. Hun innovatieve model combineert grote houtplantages van de acaciaboom met deTarrietia javanica, een inheemse houtsoort. Het combineren van deze verschillende boomsoorten leidt tot een gemengde plantage en een weerbaar ecosysteem.  In het model van Viet Nature wordt hout geoogst na 12 jaar in tegenstelling tot oogsten na 6 jaar. Hiermee verdubbelt de rotatietijd van het bos. Dit levert een financieel voordeel op doordat de waarde van het hout tenminste verdriedubbelt en stelt de plantage-eigenaren in staat om naar FSC-certificatie toe te werken. Daarnaast kunnen de bomen, doordat ze langer de tijd hebben om te groeien, meer CO2 opslaan en vasthouden. 

€25.000 startkapitaal

Viet Nature wint € 25.000 startkapitaal om het idee verder te ontwikkelen en te implementeren. In een Dragons’ Den-competitie pitchten de finalisten voor een publiek van meer dan 100 impact investeerders. MoMo 4 Climate is een competitie voor businessmodellen die bijdragen aan klimaatmitigatie of –adaptatie in ontwikkelingslanden, op initiatief van IUCN NL. 

Veelbelovende voorstellen

43 organisaties hadden voorafgaand aan het evenement een klimaatidee ingediend bij de Challenge. Een panel, bestaande uit Nederlandse experts op het gebied van klimaatfinanciering, beoordeelden in de loop van het jaar alle voorstellen en nomineerde de meest veelbelovende voorstellen. Gisteren kwam daaruit het project van Viet Nature als winnaar naar voren. 

Tuan Anh Pham van Viet Nature heeft al goed nagedacht hoe zij de prijs wil inzetten om meer klimaatfinanciering te mobiliseren. Pham: “De € 25.000 willen we besteden om een eerste pilot met 2 tot 4 boeren te doen op ongeveer 9 hectare grond rondom het projectgebied Khe Nuoc Trong.”

Joëlla van Rijn, coördinator klimaatfinanciering bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, en lid van het MoMo-panel bekeek het idee door haar financiële bril: “Het voorstel van Viet Nature draagt zowel bij aan klimaatadaptatie als klimaatmitigatie. Door de langere rotatietijd krijgen deze bosplantages de kans om een robuust en sterk ecosysteem op te bouwen, dat klimaatbestendig is door een grotere dichtheid en diversiteit aan soorten. ”

MoMo blijft mobiliseren

MoMo 4 Climate blijft de uitdaging aangaan om private financiering te mobiliseren door innovatieve projecten in ontwikkelingslanden in de clean-tech, food, agro, bosbouw en watersectoren te werven.

Eerder dit jaar is MoMo Tanzania gelanceerd en hebben lokale ondernemers klimaatvoorstellen ingediend met een goede business case. In Tanzania richt MoMo zich op de regio SAGCOT, de Southern Agricultural Growth Corridor of Tanzania. In samenwerking met de Nederlands ambassade en het SAGCOT-centre organiseert IUCN NL begin 2019 de finale van MoMo Tanzania. 

MoMo 4 Climate is een initiatief van IUCN NL en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het doel van het MoMo-initiatief is om ideeën met potentie voor een positieve klimaatimpact te begeleiden tot projecten die ‘investor-ready’ zijn.

Meer informatie

DeelPagina delen met AddThis

Meer artikelen van: Jan Willem den Besten