Een corridor voor de Ecuadoriaanse witvoorhoofdkapucijnaap

Headerfoto: Ecuadoriaanse Witvoorhoofdcapucijnaap © Third Millenium Alliance

De kust van Ecuador staat bekend om heerlijk eten, luxe resorts en prachtige stranden. Helaas vindt er ook veel ontbossing plaats in de regio, waardoor nog maar 2% van het oorspronkelijke bos intact is. Met steun van het landaankoopfonds van IUCN NL worden de overgebleven kustbossen beschermd. Door beschermde gebieden te creëren en te verbinden stellen we het leefgebied van bedreigde soorten zoals de Ecuadoriaanse Witvoorhoofdcapucijnaap veilig.

Tumbes-Chocó-Magdalena is een hotspot met biodiversiteit langs de Ecuadoriaanse kust, waar onder andere het vochtige Chocó regenwoud en de laatste restanten van de droge bossen van Zuid-Amerika liggen. Er leven duizenden soorten, waaronder de endemische Ecuadoriaanse Witvoorhoofdcapucijnaap (Cebus aequatorialis), die op de IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten wordt aangemerkt als ‘ernstig bedreigd’.

Ernstig bedreigd ecosysteem

In het gebied wonen en werken steeds meer mensen, waardoor de hoeveelheid oorspronkelijk bos sterk is afgenomen. Marc Hoogeslag, senior expert natuurbescherming bij IUCN NL vertelt: ‘Nog maar twee procent van de oorspronkelijke bebossing is intact. Fragmentatie en verlies van bos hebben ertoe geleid dat veel soorten zijn uitgestorven, waardoor de kust van Ecuador één van de meest bedreigde ecosystemen in het land is.’

Corridor voor bescherming

Het Jama-Coaque Reservaat beschermt momenteel bijna 600 hectare van de laatste overblijfselen van het Ecuadoriaanse kustbos. Onze lokale partner Third Millennium Alliance (TMA) werkt aan een corridor waarmee het Jama-Coaque Reservaat wordt verbonden aan een naastgelegen privé-reservaat.

‘De corridor verbindt niet alleen twee reservaten , maar ook drie verschillende typen bos- dat is erg uniek voor deze regio.’

Met het landaankoopfonds steunde IUCN NL meerdere acquisitieprojecten van TMA. ‘We zijn sinds 2012 betrokken bij de oprichting van de corridor,’ zegt Hoogeslag. De corridor is zo’n 8 kilometer lang en bestaat volledig uit bos. De corridor verbindt niet alleen de twee reservaten met elkaar, maar ook drie verschillende typen bos: ‘Dat is erg uniek voor deze regio,’ aldus Hoogeslag.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Eén verbonden natuurgebied

Het verbinden van de twee reservaten tot één beschermd gebied is al lang een belangrijk doel voor TMA. Naast de voordelen die de verbinding biedt voor natuurbescherming, is het ook voor ecologen in het gebied een belangrijke stap.

‘Doordat de corridor over een berghelling loopt, bestaat hij uit drie typen bos: tropisch droogbos op het lagere gedeelte, vochtig bos op grotere hoogte en een nevelbos helemaal bovenaan,’ legt Hoogeslag uit. Door de verbinding kunnen dieren die op zoek zijn naar eten vrij bewegen tussen de verschillende bossen. ‘Niet in alle typen bos is evenveel voedsel beschikbaar, daarom is het zo belangrijk om corridors aan te leggen die van onder- tot bovenaan een berg lopen,’ vertelt Hoogeslag. Zo kunnen soorten als de Witvoorhoofdkapucijnaap het hele jaar door voedsel vinden.

Onderhandelen over landprijzen

De realisatie van de corridor is bijna rond: TMA is momenteel bezig met de laatste onderhandelingen met lokale landeigenaren. De afgelopen tijd zijn de landprijzen sterk boven de marktwaarde gestegen, waardoor het proces vertraging heeft opgelopen. Als TMA toegeeft aan die hoge prijzen wordt het alleen maar moeilijker om land voor bescherming aan te kopen in het gebied.

Migratieroute voor wilde dieren

Ondertussen heeft TMA een stuk land buiten het gebied van de corridor aangekocht. ‘Dat is de eerste stap naar het vestigen van een grotere, regionale corridor die een ander park in het noorden bij de verbinding aansluit,’ legt Hoogeslag uit.

‘Het Jama-Coaque reservaat beschermt meer bedreigde vogelsoorten dan alle andere reservaten in Ecuador, die vaak veel groter zijn.’

Hoogeslag: ‘Met behulp van satellietgegevens hebben we samen met TMA de meest geschikte verbindingszones in kaart gebracht. Dat leidde tot de identificatie van een geschikt gebied voor het realiseren van een 100 kilometer lange migratieroute voor wilde dieren.’

Hoewel TMA een kleine en lokaal gerichte NGO is, is hun reservaat en het werk wat ze doen van groot belang. ‘Het Jama-Coaque reservaat beschermt meer bedreigde vogelsoorten dan alle andere reservaten in Ecuador, die vaak veel groter zijn,’ vertelt Hoogeslag.

Sinds 2001 stelt het landaankoopfonds van IUCN NL natuurorganisaties, zoals Third Millenium Alliance, in staat om bedreigde stukken natuur aan te kopen of te leasen. Zo wordt het leefgebied van bedreigde planten- en diersoorten uitgebreid en beschermd. Het landaankoopfonds wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Meer weten?

Marc Hoogeslag
Senior Expert Nature Conservation