Deel

Pagina delen met AddThis

Eerste resultaten van One Planet Thinking pilot gepresenteerd op het Springtij forum

4 oktober 2018

Hoe weet je of wat je doet voor de planeet goed genoeg is? Op 28 september, tijdens het Springtij Forum op Terschelling, organiseerde IUCN NL een sessie genaamd ‘From one planet thinking to one planet acting’. Deelnemers leerden hoe Alpro, een producent van plantaardige voeding en dranken die deel is van Danone group, One Planet Thinking implementeert in haar bevoorradingsketen.

One Planet Thinking is een gezamenlijk initiatief van WNF en IUCN NL. One Planet Thinking ondersteunt bedrijven om hun invloeden en afhankelijkheden zichtbaar te maken en assisteert hen om een weg te banen naar het respecteren van de ecologische grenzen van onze planeet, door verder te gaan dan concurrentie en relatieve verbeteringen.

Interactieve workshop

Het publiek bestond uit meer dan 40 personen die de zakelijke-en publieke sector, NGOs en kennisinstellingen representeerden. Ze kwamen bijeen om te luisteren en te leren en om hun eigen inzichten te delen in een interactieve workshop waarin drie belangrijke uitdagingen- ethiek, betrekken van belangbehebbenden en tools- die voortkwamen uit de Alpro pilot verder werden besproken en geanalyseerd.

Alpro doet momenteel een pilot met verschillende aanpakken om duurzaamheidsdoelstellingen vast te stellen overeenkomstig de capaciteit van de planeet. In deze pilot werkt WNF samen met IUCN NL, Metabolic, het Context-Based Water Targets initiative en Wageningen Universiteit om bestaande methoden verder te integreren en te ontwikkelen om een reeks One Planet Thinking doelen en acties (interventies) op te stellen voor Alpro. Het werk is gericht op landgebruik, watergebruik, stikstofuitstoot en biodiversiteit. Voorheen heeft Alpro al gewerkt met One Planet Thinking om doelen op te stellen voor haar CO2-uitstoot.  

Edgar van de Brug van Ecofys Navigant presenteerde de eerste resultaten van broeikasgasmitigatie, onderdeel van het WNF Climate Savers programma. Eva Gladek van Metabolic presenteerde het huidige werk en de dilemma’s van het pilot project, waaronder de ontwikkelingen op het gebied van contextualiseren van impact op het landschap en hoe uitdagingen met beschikbaarheid van data kunnen worden overwonnen.

Belangrijkste dilemma's

Na de plenaire introductie bespraken de drie werkgroepen de belangrijkste dilemma's van de pilot met Alpro. De eerste groep keek naar de ethische dillemma’s van toewijzing: hoe stel je een doel wat sociaal rechtvaardig is? Martin Lok, van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwalitiet, “De behoeften en de efficiëntie moeten in overweging worden genomen, net als de historische impact, om eerlijke doelstellingen te ontwikkelen.” De tweede groep dook in de toolontwikkeling en sprak over hoe er een schaal kan worden ontwikkeld zonder impact te verliezen. Dirk Bijl de Vroe van Stedin: “Tools moeten simpel gehouden worden, maar moeten ook robuuste en actiegerichte uitkomsten geven aan bedrijven. We moeten pragmatisch zijn in de preciezie van de data-analyse en het stellen van doelen.”

De laatste groep pakte de problematiek van het betrekken van belangbehebbenden aan, en kwam tot de conclusie dat organisaties om mensen draaien. “We moeten bij de geest en vooral het hart van de mensen komen als we willen dat ze veranderen” zei Sander Dekker van Van Oord. Hij vervolgde: “Alleen als je bij de intrinsieke motivatie en de persoonlijke drijfveren van collega’s bij andere afdelingen kan komen, kan je hen aan boord krijgen om een duurzame business case te maken die waarde creeërt.”

 

Oproep tot actie

“We hebben meer bedrijven nodig zoals Alpro, die de sprong in het diepen durven te wagen en klaar zijn om doelen te stellen die overeenkomen met de planetaire grenzen, we hebben namelijk maar één gedeelde planeet” zegt Romie Goedicke van IUCN NL in haar slotwoord.

Meer weten?

Neem contact op met onze expert Romie Goedicke

 

DeelPagina delen met AddThis

Meer artikelen van: Romie Goedicke