Deel

Pagina delen met AddThis

Festival in Indonesië promoot lokale en duurzame producten

28 mei 2015

Op 6 en 7 juni wordt in Jakarta het PARARA festival gehouden. Gemeenschappen uit lokale bossen, kuststreek en rurale gebieden van Indonesië presenteren hier hun lokaal geproduceerde producten zoals honing, sagokoeken, handgeweven stoffen, manden en tassen, sieraden en rotan meubels. Als onderdeel van het Ecosystem Alliance programma steunt IUCN NL de organisatie van het festival.

In totaal zijn er 70 kramen met producten. Verder wordt er een hardloopwedstrijd gehouden en zijn er debatten over voedselzekerheid en bosproducten. Ook zijn er theater- en muziekoptredens van artiesten die zich inzetten voor duurzaamheid en rechtvaardigheid.

“Het doel van het festival is om de consumenten in de steden kennis te laten maken met wat de lokale inheemse gemeenschappen te bieden hebben aan mooie producten”, vertelt Evelien van den Broek, Indonesië-specialist bij IUCN NL. “Samen met onze partnerorganisaties ondersteunen we deze gemeenschappen bij het vinden van een afzetmarkt, zodat zij hiermee een duurzame inkomstenbron kunnen genereren en tegelijkertijd hun bos kunnen behouden.”

Ook vertegenwoordigers van zeven ministeries zijn aanwezig. Van den Broek: “Het festival is een oproep aan de overheid om concrete ondersteuning te geven aan duurzame initiatieven van gemeenschappen die voor hun bestaan afhankelijk zijn van natuurlijke ecosystemen.”

PARARA staat voor Panen Raya Nusantara, ofwel ‘de grote oogst van de archipel’. In totaal worden 5.000 bezoekers verwacht op het festival.

DeelPagina delen met AddThis

Meer artikelen van: Evelien van den Broek