"Filippijnse activisten bestempelen als 'terrorist' is gevaarlijk en ontoelaatbaar"

15 maart 2018

IUCN, IUCN NL en diverse andere natuur- en mensenrechtenorganisaties zijn geschokt en gealarmeerd door het nieuws dat de Filippijnse regering 600 lokale activisten als communistische terrorist brandmerkt. Dit deed de regering van president Rodrigo Duterte door een lijst met namen te publiceren. Onder hen zijn de VN Speciaal Rapporteur voor de Rechten van Inheemse Volken, Victoria Tauli-Corpuz, en diverse natuurbeschermers met wie IUCN NL al jarenlang samenwerkt aan het behoud van de natuur.

"Dit is enorm verontrustend", zo laat IUCN Directeur Generaal Inger Andersen weten in een verklaring. "We zijn bij IUCN verbijsterd dat de Filippijnse overheid dit kan doen: een wereldwijd gerespecteerde woordvoerster voor de rechten van inheemse mensen het mikpunt maken van gemene, ongefundeerde en domweg gevaarlijke aantijgingen.”

Geweld ontlokken

Ook IUCN NL, de Nederlandse tak van IUCN, vreest voor het effect van de aantijgingen voor de veiligheid van activisten. “Zulke lijsten ontlokken geweld, ze werken ophitsend”, aldus Maartje Hilterman, expert Filippijnen. “Dat hebben we in het verleden gezien. We zijn dan ook ernstig bezorgd over de veiligheid van onze lokale partners wiens namen op de lijst staan.”

Nederlandse regering moet afkeur tonen

Ook de Nederlandse regering moet deze actie veroordelen, zo vinden IUCN NL en zeven andere Nederlandse organisaties, waaronder Both ENDS, ActionAid en Mama Cash. In een brief aan minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de Nederlandse ambassadeur op de Filippijnen roepen zij hen op om de Filippijnse regering hierop aan te spreken, aan te dringen op onmiddellijke terugtrekking van de lijst en zich actief in te zetten voor de veiligheid van activisten.

DeelPagina delen met AddThis

Reactie toevoegen

Meer artikelen van: Maartje Hilterman