Filippijnse milieurechtadvocate voor ogen van kinderen vermoord

17 februari 2017

Een Filippijnse milieurechtenadvocate is afgelopen woensdag voor de ogen van haar drie kinderen doodgeschoten in de stad Tagbilaran. De daders en hun motief zijn nog onbekend. De 49-jarige Mia Manuelita Cumba Masacariñas-Green zette zich, als lid van het Environmental Legal Assistance Center (ELAC), in om veroorzakers van milieuschade aan te klagen.

De schutters hielden Mia’s auto staande en vuurden direct tientallen kogels af, waarna ze op motoren wegvluchtten. Haar drie kinderen van 9 en 2 jaar oud zaten op de achterbank maar bleven ongedeerd. Mia werd overgebracht naar het ziekenhuis waar ze overleed.

“Het is onmenselijk dat dit gebeurt”, vindt Femke Wijdekop van IUCN NL. “Dat iemand die opkomt voor rechtvaardigheid en respect voor milieu zo bruut wordt vermoord. De daders van deze gruwelijke daad mogen niet onbestraft blijven. Het recht moet zegevieren, zeker voor deze advocate.”

IUCN NL werkt al jaren nauw samen met ELAC om te zorgen dat milieuwetgeving in de Filippijnen wordt verscherpt en nageleefd. Of de moord te maken heeft met een van de zaken waarvoor Mia zich hard maakte is nog onduidelijk.

Het geweld tegen natuurbeschermers en milieuactivisten neemt wereldwijd toe. Met het project Bescherm de natuurbeschermer werkt IUCN NL aan meer veiligheid voor natuurbeschermers. Dit project, gesteund door de Nationale Postcode Loterij, is een samenwerking met Global Witness, Milieudefensie en Friends of the Earth International.

 

DeelPagina delen met AddThis

1 Reacties

8 maart 2017eveline nebbeling
Laten we de handen ineen slaan en ons niet laten verslaan maar doorgaan op de weg die voor iedereen van belang is, een aarde waar we op kunnen leven en werken in vrede, liefde en geluk

Reactie toevoegen

Meer artikelen van: Femke Wijdekop