Deel

Pagina delen met AddThis

Future For Nature Award voor Nederlander die blauwkeelara redt

12 maart 2020

Tjalle Boorsma van IUCN NL-partnerorganisatie Asociación Armonía heeft de prestigieuze Future For Nature Award gewonnen. Tjalle  ontvangt deze onderscheiding voor zijn belangrijke inzet om de Boliviaanse blauwkeelara van uitsterven te behoeden.

De Future For Nature Award wordt jaarlijks uitgereikt aan drie jonge natuurbeschermers die een voorbeeldfunctie vervullen binnen de natuurbescherming. Naast Tjalle Boorsma vallen ook María Fernanda Puerto-Carrillo uit Venezuela en Iroro Tanshi uit Nigeria in de prijzen voor hun bijdrage aan de bescherming van respectievelijk jaguars en vleermuizen. De drie winnaars ontvangen naast de erkenning voor hun inzet ook een geldbedrag van 50.000 euro  voor het financieren van verdere beschermingsmaatregelen binnen hun projecten.

Met steun van het landaankoopfonds van IUCN NL kocht Tjalle's organisatie Armonía verschillende stukken bedreigde natuurgebieden waar specifieke palmboomsoorten voorkomen die de ara’s voorzien van voedsel en nestholtes. Verder droeg IUCN lidorganisatie ARTIS bij aan meer nestgelegenheid voor de blauwkeelara door samen met Armonía speciale nestkasten te ontwikkelen.

Deze inspanningen hebben bijgedragen aan een comeback van deze zeldzame vogelsoort. Na jaren van daling, groeide de populatie blauwkeelara’s eindelijk weer (broedseizoen 2019). De blauwkeelara is daarmee op weg om zijn classificering ‘ernstig bedreigd’ te ontstijgen.

Lees meer

DeelPagina delen met AddThis

Reactie toevoegen

Meer artikelen van: Marc Hoogeslag