Deel

Pagina delen met AddThis

Geen Oscar voor Virunga

Algemeen
23 februari 2015

Virunga greep gisteravond op het jaarlijkse Oscargala net naast de prijzen. De film, geproduceerd met steun van IUCN NL, was genomineerd voor de felbegeerde award voor beste documentaire. Die prijs ging naar Citizen Four, een film over klokkenluider Edward Snowden.

Virunga vertelt het verhaal van een groep Congolese parkwachters die hun leven wagen om het natuurreservaat en haar inwoners, waaronder ’s werelds laatste berggorilla’s, te redden. Sinds de première in april 2014 kreeg de film wereldwijd veel aandacht. Prominenten als David Attenborough en Desmond Tutu gaven hun steun aan Virunga, in navolging van executive producer Leonardo DiCaprio. Via video-on-demand platform Netflix is de film beschikbaar voor 50 miljoen kijkers in meer dan 40 landen. Tina Lain van IUCN NL: “Hoe meer mensen weten van de dreigende oliewinning in de regio, hoe groter de kans dat we erin slagen om dit tegen te houden en in plaats daarvan te investeren in duurzame ontwikkeling.”

Virunga is Afrika’s oudste nationaal park. Naast de laatste berggorilla’s leven er nijlpaarden en ontelbare soorten vogels. De natuur in het reservaat is bovendien een levenslijn voor de lokale bevolking. Sinds 2011 wil oliemaatschappij SOCO in het park, dat de status van World Heritage site heeft, op zoek naar olie. Nationale en internationale wetten verbieden dit.

DeelPagina delen met AddThis

Meer artikelen van: Tina Lain