Deel

Pagina delen met AddThis

Gemeenschappen spreken zich uit tegen oliewinning in Virunga Nationaal Park

9 oktober 2018

Nergens in Afrika komen meer planten en dieren voor dan in Virunga Nationaal Park. Toch behoort het reservaat al jaren tot de meest bedreigde natuurgebieden ter wereld. Ruim 23.000 bezorgde burgers uit de dorpen rondom het gebied spraken zich middels een petitie uit tegen oliewinning in beschermde gebieden.

Virunga National Park is door Unesco aangewezen als werelderfgoed. Het reservaat herbergt de grootste verscheidenheid aan planten- en dierensoorten in Afrika. Naast de laatste berggorilla’s leven er nijlpaarden en ontelbare soorten vogels. De natuur in het reservaat is verder een levenslijn voor de lokale bevolking. Onder andere met steun van IUCN NL genereren zij in toenemende mate inkomsten uit natuurtoerisme. Daarnaast leveren de ecosystemen in het park zuiver water en vis voor 50.000 mensen.

Toch verdwijnt er steeds meer kostbare natuur door de komst van oliemaatschappijen die zich in het park willen vestigen. Ruim 23.000 bezorgde inwoners van de gebieden rondom het Nationaal Park, riepen de president op geen winning van petroleum of andere mineralen toe te staan in het gebied.

Vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, waaronder natuurbeschermers, vissers, visverkoopster en inheemse stammen, reisden af naar Kinshasa om de petitie persoonlijk te overhandigen aan het kabinet en er in gesprek te gaan over hun argumenten voor bescherming van het Nationale Park.

Brug tussen lokaal en centraal niveau

“Het is de eerste keer dat er een dergelijke petitie wordt aangeboden vanuit de lokale gemeenschappen en dat die persoonlijk aan het kabinet wordt afgeleverd,” vertelt Tina Lain, Senior Expert Environmental Justice bij IUCN NL. “Het is belangrijk dat de nationale overheid via de gemeenschappen hoort wat er speelt in de provincie. Tegelijkertijd is het belangrijk dat de gemeenschappen inzicht krijgen in wat er op nationaal niveau gebeurt. Het is niet vanzelfsprekend dat die informatie bij elkaar komt.”

Eén van de aanwezige ambtenaren sprak dan ook zijn waardering uit over het initiatief: “Jullie zijn de eersten die zo ver gereisd hebben om met ons in gesprek te gaan. Dat laat zien dat jullie oprecht van jullie land houden.”

De groep omwonenden rond deze Virunga Nationaal Park vraagt de regering haar wettelijke verplichtingen op het gebied van natuurbehoud te respecteren. “Het toestaan van oliewinning in het gebied gaat niet alleen ten koste van de unieke natuur in dit gebied, maar ook van deze gemeenschappen,” benadrukt Lain. De ondertekenaars pleiten dan ook voor het afwijzen van projecten met betrekking tot oliewinnen ten gunste van duurzame ontwikkelingsscenarios, gebaseerd op toerisme en andere economische functies die voortkomen uit het beschermen van ecosysteemdiensten die het gebied levert.

DeelPagina delen met AddThis

Meer artikelen van: Tina Lain