Deel

Pagina delen met AddThis

Ghanese topartiesten vragen in Nederland aandacht voor bescherming watervoorziening

2 augustus 2018

De Ghanese topartiesten MzVee, Sherifa Gunu en Obour reizen deze week af naar Nederland, om de Ghanese gemeenschap alhier te mobiliseren om hun stem te laten gelden voor de bescherming van het Atewabos in Ghana. Dit bos is cruciaal voor de watervoorziening van ruim 5 miljoen mensen, maar dreigt op de schop te gaan voor bauxietwinning.

Samen met natuurorganisatie A Rocha Ghana, zet IUCN NL zich sinds 2014 in voor behoud van het Atewa bos, voornamelijk met behulp van ecologische en economische argumenten. De afgelopen jaren is flinke vooruitgang geboekt in het terugdringen van bedreigingen zoals illegale houtkap, illegale goudwinning, jacht en de uitbreiding van landbouw. Medio 2017 ontstond echter een alarmerende nieuwe bedreiging: de Ghanese overheid sloot een overeenkomst met China, waarin zij enkele bosgebieden, waaronder het Atewa-bos, ter beschikking stelt voor bauxietwinning.

Bauxietwinning bedreigt watervoorziening

“Het openstellen van het Atewa-bos voor bauxietwinning staat haaks op toezeggingen van de eerdere regering om de beschermingsstatus van het bosreservaat te verhogen tot nationaal park en vormt een grote bedreiging voor de watervoorziening van het land,” vertelt Jan Kamstra, Senior Expert Nature Conservation bij IUCN NL. “Vijf miljoen mensen zijn afhankelijk van de rivieren die ontspringen in het bos voor hun water om te drinken, te koken en zich te wassen. Die rivieren dreigen droog te vallen als het bos moet wijken voor bauxietwinning.”

Vorig jaar bracht een groep vooraanstaande Ghanese muzikanten gezamenlijk een lied uit om aandacht te vragen voor behoud van het Atewa bos. Deze week komen drie van hen samen met A Rocha Ghana en een groep bezorgde burgers uit het Atewa-gebied naar Nederland om de Ghanese gemeenschap alhier te betrekken bij hun campagne voor behoud van het Atewabos.

Natuur als bondgenoot tegen watertekort

Op het programma staat bovendien een bezoek aan de Amsterdamse waterleidingduinen, waar een boswachter van Waternet uitlegt hoe we in Nederland belangrijke drinkwaterbronnen beschermen door middel van natuurbehoud en –restauratie. Door de parallel te trekken tussen het belang van de Amsterdamse waterleidingduinen voor het water van Amsterdam en het behoud van het Atewabos voor het water van Accra, kan de delegatie de opgedane kennis benutten in de campagne in Ghana.

Volkskrant, OneWorld en Vroege Vogels brachten verslag uit van het bezoek aan de waterleidingduinen:

DeelPagina delen met AddThis

Meer artikelen van: Jan Kamstra