Deel

Pagina delen met AddThis

Gloednieuw rangerstation geopend in Armeens natuurreservaat

29 juni 2017

Met steun van IUCN NL is een gloednieuw rangerstation gebouwd in het Kaukasus Wildreservaat in Armenië. Behalve als basis voor parkwachters wordt het duurzame gebouw ook ingezet als natuureducatiecentrum en biedt het plek aan wetenschappers en studenten die de flora en fauna in het gebied onderzoeken.

Het Kaukasus Wildreservaat werd in 2011 met steun van IUCN NL's landaankoopfonds opgericht door de lokale organisatie FPWC. De opening van het nieuwe station, gefinancierd door IUCN NL en het Armeense telecombedrijf VivaCell-MTS, betekende een nieuwe mijlpaal in dit succesverhaal. Het gebouw is volledig zelfvoorzienend: het wekt zijn eigen stroom op via zonnepanelen en ook de verwarming en watergebruik is duurzaam.

Opwaartse trend

“Met de biodiversiteit in het reservaat gaat het nu gelukkig al jaren de goede kant op dankzij de beschermingsmaatregelen van FPWC”, vertelt Marc Hoogeslag van IUCN NL. Voordat het gebied tot reservaat werd gemaakt maakten stropers er de dienst uit en zorgde overbegrazing voor veel problemen. “Die trend hebben we succesvol weten te keren. De nieuwe Ranger Campus gaat helpen om het beschermde gebied, dat onlangs werd uitgebreid met 1.000 extra hectare, nog beter te kunnen monitoren, zodat we die opwaartse trend kunnen vasthouden.”

Award

Na het doorknippen van het lint werd IUCN NL bedankt met een award waaruit de waardering van de jarenlange samenwerking tussen IUCN NL en FPWC sprak. “Natuurbescherming is werk van de lange adem”, zegt Hoogeslag. “Ik ben blij dat we jaar in jaar uit kunnen investeren in het pionierswerk dat FPWC hier verzet. Zo kunnen zij echt uitgroeien tot een positief voorbeeld voor deze hele regio, waar natuurbescherming nog lang niet overal de aandacht krijgt die het verdient.”

De steun van IUCN NL aan het Kaukasus Wildreservaat wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

De Armeense televisie deed verslag van de opening.

DeelPagina delen met AddThis

Meer artikelen van: Marc Hoogeslag