Deel

Pagina delen met AddThis

Indonesische IUCN NL-partner vermoord

26 mei 2015

De Indonesische palmolieactivist Jopi Peranginangin (39) is afgelopen vrijdagnacht in Jakarta vermoord. Peranginangin was als campagneleider werkzaam bij Sawit Watch, een Indonesische partnerorganisatie van IUCN NL. Het motief voor de moord is nog onbekend, aldus de politie van Jakarta. 

Peranginangin werd neergestoken voor een nachtclub, nadat daar volgens ooggetuigen een ruzie plaatsvond. Na de steekpartij werd Peranginangin naar het ziekenhuis gebracht. Daar bleek hij niet meer te redden.

Verslagenheid

“Afschuwelijk nieuws”, vindt Evelien van den Broek van IUCN NL. Als projectcoördinator werkt Van den Broek samen met Sawit Watch aan projecten voor meer rechtvaardigheid en aandacht voor milieu binnen de palmoliesector. “Net als bij Sawit Watch heerst bij ons ook grote verslagenheid.”

Geweld tegen natuurbeschermers

“Of deze moord ook gerelateerd is aan Jopi’s werk of domweg het gevolg van een ruzie in het uitgaanscircuit is nog onduidelijk”, zegt Van den Broek. Feit is wel dat geweld tegen natuurbeschermers wereldwijd een groot probleem is. Cijfers van Global Witness laten zien dat in 2014 116 activisten vermoord werden, waarvan twee in Indonesië. In december organiseerde IUCN NL samen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Protection International een speciale conferentie om de veiligheid van haar partnerorganisaties te verbeteren.

Carlo Nainggolan, hoofd van de milieu-afdeling bij Sawit Watch: “We hopen dat deze moord niet gerelateerd is aan ons werk. Maar als het wel zo is dan zullen we dat onder ogen moeten zien. We rennen nooit weg.”

Palmolie

Indonesië is het grootste palmolie producerende land ter wereld. Jaarlijks wordt er 860.000 hectare tropisch regenwoud gekapt. Dit heeft niet alleen gevolgen voor het milieu, maar ook voor de mensen die van de bossen afhankelijk zijn voor hun levensonderhoud.

DeelPagina delen met AddThis

Meer artikelen van: Evelien van den Broek