Deel

Pagina delen met AddThis

Indonesische natuurbeschermers weten zich gesteund door moratorium op nieuwe palmolie vergunningen

4 oktober 2018

De komende 3 jaar mogen er in Indonesië geen nieuwe vergunningen voor oliepalmplantages uitgegeven worden. Dat is vastgelegd in een moratorium dat de Indonesische president Joko Widodo vorige maand ondertekende. Een belangrijke steun in de rug voor de mensen die zich inzetten voor de bescherming van bossen en de rechten van lokale gemeenschappen, zoals onze partners in Noord-Kalimantan.

Vorige maand ondertekende de Indonesische president Joko Widodo een moratorium op nieuwe vergunningen voor oliepalmplantages. Het besluit omvat niet alleen een halt op nieuwe vergunningen, maar ook het bevel om alle bestaande vergunningen voor palmolieplantages te herzien. Dat kan grote consequenties hebben, omdat palmolievergunningen en de uitvoering ervan vaak niet aan de wet voldoen.

Voor de aanleg van palmolieplantages is op grote schaal regenwoud en veenbos verdwenen, met als gevolg conflicten over landgebruik en aantasting van het leefgebied van de ernstig bedreigde orang-oetan. De exploitatie en het verbranden van veengronden bracht ook veel schade toe aan het klimaat.

“Het is vrij uniek dat een land zich uitspreekt tegen expansie van palmolie,” benoemt Heleen van den Hombergh, Senior Expert Agrocommodities bij IUCN NL. “Indonesië vormt daarmee een voorbeeld voor andere landen: het is een belangrijke stap dat de hoogste persoon in het land letterlijk onderschrijft dat het genoeg is geweest met de uitbreiding ervan.”

Eerste stap voor noodzakelijke verbeteringen

Onze partnerorganisaties WALHI en Sawit Watch pleiten al jaren voor een moratorium en beschouwen het als een eerste stap in de goede richting. “De halt op vergunningen is nodig, zodat de overheid de noodzakelijke verbeteringen in het beheer van de plantages kan waarmaken,” vertelt Karlo Lumban Raja, Head of Environmental and Public Awareness bij Sawit Watch. Sawit Watch werkt in Noord-Kalimantan met de lokale overheid aan verbetering van landgebruiksplanning en plantagebeheer. “Er is te vaak sprake van illegale ontbossing en gemeenschappen worden onvoldoende gecompenseerd voor het verlies van hun grond. Het is daarom belangrijk dat alle bestaande vergunningen gecontroleerd en geëvalueerd worden en dat de conflicten met gemeenschappen over landgebruik beslecht worden.”

WALHI zou het liefst zien dat het besluit zou gelden voor een periode van 25 jaar, zodat het regenwoud meer tijd krijgt om zich te herstellen.

Politiek signaal

“Een goede stap dus, maar nu komt het aan op wetgeving en handhaving op lokaal niveau,” vat Van den Hombergh samen. “Het moratorium is daarvoor een belangrijk politiek signaal. Niet alleen richting de maatschappelijke organisaties en de ambtenaren die zich inspannen voor het tegengaan van ontbossing, maar ook richting de markt: het is hoog tijd om de uitbreiding van palmolieplantages ten koste van natuur tegen te gaan. Dat kan hand in hand gaan met het verbeteren van de opbrengsten, bijvoorbeeld bij kleine boeren, en het verduurzamen van de huidige plantages. Ook met de handhaving van de wet en van duurzaamheidsnormen valt nog veel winst te behalen.”

Lees meer verhalen uit Shared Resources Joint Solutions

Lees meer verhalen uit Green Livelihoods Alliance

DeelPagina delen met AddThis

Reactie toevoegen

Meer artikelen van: Evelien van den Broek