IUCN NL en Rainforest Connection genomineerd voor The Spindle Public Award

28 september 2018

Het project dat IUCN NL dit jaar is gestart in samenwerking met Topher White van Rainforest Connection, is genomineerd voor de Public Award for Best Innovation van The Spindle (een initiatief van Partos). Rainforest Connection installeerde oude mobieltjes om bos in de Peruaanse Amazone te beschermen. Er kan tot 30 september gestemd worden op deze innovatie.

De installatie hangt sinds januari in het Tambopata natuurreservaat, dat wordt bedreigd door illegale houtkap en goudwinning. Liliana Jauregui van IUCN NL was aanwezig toen het systeem werd opgehangen en weet als geen ander hoe belangrijk de innovatie is voor natuurbeschermers en (inheemse) bewoners: “Ze riskeren vaak hun leven om de illegale houtkap te bestrijden, dus een technologie waarmee ze effectiever en veiliger kunnen optreden is onmisbaar.” Het project, dat mogelijk is gemaakt met steun van de Nationale Postcode Loterij, werd destijds ook uitgelicht door verschillende media, zoals EenVandaag waar Jauregui vertelde over de innovatie.

De effectiviteit van de mobieltjes werd zichtbaar toen lokale boswachters enkele weken na de installatie een melding kregen. Ze haastten zich naar de plaats delict, waar ze twee houtkappers in de boeien konden slaan. De criminelen zitten nog altijd vast.

Stemmen

Innovatieplatform The Spindle reikt elk jaar een Jury- en een Public Award for Best Innovation uit aan initiatieven die gericht zijn op het bijdragen aan een inclusieve, duurzame wereld. Op de website van The Spindle kan gestemd worden op het project van IUCN NL en Rainforest Connection. De winnaar ontvangt een fundraising clinic en een ondersteuning bij een crowdfund campagne.

Stem nu

DeelPagina delen met AddThis

Reactie toevoegen

Meer artikelen van: Liliana Jauregui