Deel

Pagina delen met AddThis

IUCN NL financiert eerste natuurlease ooit in Vietnam

19 maart 2015

IUCN NL steekt 85.000 euro in de lease van 238 hectare bos in Vietnam. Dankzij de lease komt dit stuk bos, waar onder andere de zeldzame saola voorkomt, de komende 30 jaar in beheer van een lokale natuurorganisatie. Nooit eerder werd in Vietnam een gebied geleased voor natuurbescherming.

Het gebied ligt in het Khe Nuoc Trong regenwoud. “Een van de laatste biologische schatkamers van Vietnam”, aldus directeur Le Trong Trai van de Viet Nature Conservation Centre. Namens zijn organisatie sloot hij deze maand het leasecontract met de Vietnamese overheid. Voor een periode van 30 jaar krijgt Viet Nature de zorg voor dit gebied in handen.

Pioniers

“Trai en zijn collega’s zijn echte groene pioniers”, vindt Marc Hoogeslag van IUCN NL. “Ik ben dan ook trots dat wij hen via een bijdrage uit ons landaankoopfonds in staat hebben gesteld om dit bijzondere stuk regenwoud veilig te stellen.” Het fonds van IUCN NL wordt gesteund door de Nationale Postcode Loterij. Ook Birdlife International doneerde geld voor de lease.

Rode Lijst-soorten

Het bos, dat in totaal ruim 20.000 hectare beslaat, wordt bedreigd door onder andere houtkap en stroperij. Behalve de saola, een zeldzame kleine rundsoort, leeft in het bos ook het Javaans schubdier, de driestreepdoosschildpad en de roodscheendoek, een bijzondere aapsoort. Al deze dieren hebben de status bedreigd op de IUCN Rode Lijst.

Kerngebied

Het geleasde gebied fungeert als kerngebied. “Vanuit daar wil Viet Nature het hele Khe Nuoc Trong woud beschermen”, aldus Hoogeslag. Daarvoor hebben ze, samen met partner World Land Trust, een inventief CO2-reductieprogramma opgezet. “Door emissierechten te verkopen aan bedrijven wil Viet Nature verdere ontbossing voorkomen.”

DeelPagina delen met AddThis

Meer artikelen van: Marc Hoogeslag