Deel

Pagina delen met AddThis

IUCN NL-partners vragen steun van VS in Virunga

11 maart 2015

Lokale Congolese natuurbeschermers drongen afgelopen week bij de Amerikaanse overheid aan op juridisch onderzoek naar de omstreden activiteiten van de Britse oliemaatschappij SOCO in Virunga. Virunga is Afrika's oudste natuurpark en werelderfgoedgebied.

De twee natuurbeschermers Alphonse Valivambene en Bantu Lukambo vertegenwoordigden de stem van de lokale Congolese bevolking in een gesprek met de speciale gezant voor het Grote Merengebied, Tom Perriello. Valivambene en Lukambo zijn leiders van het lokale verzet tegen de illegale oliewinning. Hun vrees is dat de zoektocht naar oIie ten koste zal gaan van de kwetsbare natuur in het park. Veel mensen in de regio zijn hiervan afhankelijk, bijvoorbeeld voor vis en zuiver water. Bovendien kan oliewinning zorgen voor sociale onrust in deze gewelddadige regio.

In plaats van oliewinning pleiten ze voor duurzame ontwikkeling, onder andere via toerisme en visserij. IUCN NL steunt de twee en hun organisaties hierin. “Ons doel is het versterken van de positie van lokale gemeenschappen, zodat zij zeggenschap krijgen over hun eigen leefomgeving. Dat Alphonse en Bantu nu gesprekspartner zijn van de VS is een teken dat hun stem gehoord wordt”, aldus Tina Lain, projectcoördinator bij IUCN NL. 

SOCO’s activiteiten in het park zijn zeer omstreden. Oliewinning binnen de grenzen van het park is bij wet verboden. Hoewel het bedrijf heeft toegezegd geen oliegerelateerde activiteiten meer in Virunga te ondernemen, is er internationaal veel kritiek van natuurorganisaties die vinden dat SOCO schriftelijk moet vastleggen dat het de huidige grenzen van het park respecteert. Er zijn zorgen dat de Congolese overheid de grenzen van het park wil aanpassen. Ook is het Britse bedrijf beschuldigd van omkoping en corruptie.

mining_protected_areas_in_dr_congo_from_iucn_nl

DeelPagina delen met AddThis

Meer artikelen van: Tina Lain