Deel

Pagina delen met AddThis

IUCN NL wordt waarnemer bij de Green Bond Principles

21 januari 2015

IUCN NL heeft sinds januari 2015 de status van waarnemer bij de Green Bond Principles gekregen. Steeds meer bedrijven geven groene obligaties, zogenoemde Green Bonds, uit om duurzame projecten te financieren. “Door deze projecten te toetsen aan de Green Bond Principles, een set vrijwillige richtlijnen, kunnen kopers van de obligaties er zeker van zijn dat hun investering ook echt voordeel voor de natuur oplevert”, vertelt Gerhard Mulder, adviseur groene financieringsmechanismen bij IUCN NL. “Als IUCN NL gaan we helpen bij het opstellen van deze richtlijnen.”

Green Bonds zijn een belangrijk instrument om de transitie naar een groene en klimaatbestendige economie te financieren. Het grote voordeel van Green Bonds is dat ze dezelfde structuur hebben als gewone obligaties, en dus goed begrepen worden door investeerders. Het enige verschil is dat bedrijven bij Green Bonds vooraf moeten aangeven waar ze hun geld aan willen besteden, en achteraf moeten rapporteren dat ze dit ook daadwerkelijk hebben gedaan. In 2014 is voor bijna 37 miljard euro aan Green Bonds uitgegeven. Dit zal naar verwachting in 2015 groeien tot EUR 100 miljard.

IUCN NL werkt op verschillende gebieden met groene financieringsmechanismen. Met het programma Dutch Agro-Water Climate Alliance (DAWCA) werkt IUCN NL samen met bedrijven om projecten te ontwikkelen die voor klimaatfinanciering in aanmerking kunnen komen.

DeelPagina delen met AddThis

Meer artikelen van: Gerhard Mulder