Deel

Pagina delen met AddThis

Johan van de Gronden kondigt vertrek Raad van Toezicht aan

Algemeen
20 november 2020

Johan van de Gronden, voorzitter van IUCN NL’s Raad van Toezicht, heeft aangekondigd zijn voorzitterschap per 1 januari 2021 over te dragen en de Raad van Toezicht van IUCN NL te verlaten. Totdat er een nieuwe voorzitter is gevonden zal Theo Verstrael, de huidige vicevoorzitter van de Raad van Toezicht, deze rol waarnemen. Er zal een procedure worden gestart waarbij de Nederlandse leden van IUCN de nieuwe voorzitter uiteindelijk benoemen.

Van de Gronden trad in 2016 toe tot de Raad van Toezicht en nam in 2017 de rol van voorzitter op zich. Sinds 2018 is hij directievoorzitter bij KWF Kankerbestrijding. Daarvoor was Van de Gronden CEO van PUM senior experts, een vrijwilligersorganisatie gericht op duurzame groei van de MKB-sector in ontwikkelingslanden, en hij was 10 jaar algemeen directeur van het Wereld Natuur Fonds.

Van de Gronden vertrekt vanwege zijn benoeming tot een van de voorzitters van het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving (OFL), een onafhankelijk platform dat de verbinding en samenwerking bevordert tussen de rijksoverheid en burgers, bedrijven en andere maatschappelijke organisaties. Van de Gronden gaat deze functie vervullen naast zijn rol als directievoorzitter van KWF Kankerbestrijding en houdt daarmee onvoldoende tijd over voor het voorzitterschap van IUCN NL’s Raad van Toezicht.

Van de Gronden licht toe: “Ik heb het altijd een eer en een voorrecht gevonden om het voorzitterschap van IUCN te bekleden en het vertrouwen te mogen genieten van de vele leden. Maar om de rol goed te kunnen vervullen moet je er ook voldoende tijd voor vrij maken. Met het voorzitterschap van OFL dat nu op mijn pad komt, kan ik dat niet langer garanderen. Met enige pijn in het hart treed ik daarom per 1 januari terug. Dat doe ik wel met een gerust gevoel. Directie en RvT zijn goed op elkaar ingespeeld, de organisatie is financieel gezond en er ligt een mooie strategische opgave voor de toekomst.’

Coenraad Krijger, directeur IUCN NL: ‘Het vertrek van Johan is een verlies voor ons, maar wij respecteren en begrijpen zijn besluit. Met zijn sterke visie op natuurbescherming, zijn uitgebreide netwerk, ruime bestuurservaring en gepassioneerde inzet was hij een waardevolle voorzitter van onze Raad van Toezicht. Wij wensen Johan veel succes als voorzitter van het OFL, een mooie functie waarin hij ook een belangrijke rol kan spelen voor de natuur.’

DeelPagina delen met AddThis

Meer artikelen van: Coenraad Krijger