Deel

Pagina delen met AddThis

Leeuw na 10 jaar terug in Ghana

23 april 2015

In het Mole Nationaal Park in Ghana is voor het eerst in ruim 10 jaar weer een leeuw gezien. Begin 2014 concludeerden wetenschappers nog dat de soort uit Ghana verdwenen was. Dat maakt deze waarneming extra bijzonder.

“Het is een hoopvol lichtpuntje dat de leeuw is teruggekeerd in Mole”, zegt Jan Kamstra, projectcoördinator bij IUCN NL. “Een teken dat we met de bescherming van dit gebied op de goede weg zitten.” Aan die bescherming wordt door de lokale bevolking actief bijgedragen. Sinds 2007 worden gebieden aan de randen van het park beheerd door dorpelingen, met ondersteuning van IUCN NL en partnerorganisatie A Rocha Ghana. Kamstra: “Deze gebieden vormen groene bufferzones voor het park. Daardoor kan de natuur in het park opbloeien en keren wilde dieren terug.”

400 leeuwen in West-Afrika

In totaal leven er nog 400 leeuwen in het gebied van Senegal tot Nigeria. Bijna tweederde van die populatie leeft in beschermde gebieden op het grensgebied tussen Benin, Burkina Faso and Niger. De leeuw heeft het in West-Afrika moeilijk door verlies van leefomgeving aan landbouw en doordat er steeds minder prooi te vinden is, zoals buffels en antilopen. Ook in Mole National Park zijn deze soorten hard achteruit gegaan, laten de cijfers uit de studie van Henschel uit 2014 zien. Stroperij en het gebruik van gif door veehouders zorgen ook voor problemen voor de leeuw.

Ondersoort

Recent onderzoek van de Universiteit van Leiden suggereert dat de West-Afrikaanse leeuw als een aparte ondersoort moet worden beschouwd, omdat de populatie genetisch sterk verschilt van de overige leeuwen in Afrika. Dit pleit voor nog betere bescherming van de unieke soort.

DeelPagina delen met AddThis

Meer artikelen van: Jan Kamstra