Lezing Mark Plotkin: Hoe inheemse mensen de Amazone helpen redden

28 juli 2017

Op dinsdagavond 29 augustus houdt de internationaal bekende natuurbeschermer Mark Plotkin op uitnodiging van IUCN NL een lezing in de Collegezaal van ARTIS. 

De grootste en meest bedreigde soort in het Amazoneregenwoud is niet de jaguar of de harpij – het zijn de inheemse volkeren. En met hen dreigen eeuwenoude, waardevolle wijsheden over de geneeskrachtige werking van planten verloren te gaan. De Amerikaanse etnobotanist Mark Plotkin zet zich met zijn Amazon Conservation Team in om de kennis van de inheemse sjamaans te documenteren en te verenigen met moderne geneeskunde. Wat zijn de gevaren die de inheemse volkeren en hun thuis bedreigen? En hoe kunnen juist zij – als traditionele hoeders van het Amazonewoud – een sleutelrol spelen in haar bescherming? 

Hun verwevenheid met de natuur maakt de inheemse volkeren tot de ideale beschermers, maar ze zijn ook extra kwetsbaar: opkomen voor het behoud van het bos is gevaarlijker dan ooit, zo tonen recente cijfers aan. In 2016 werden 200 natuurbeschermers vermoord, waarvan bijna 40% van inheemse komaf. Femke Wijdekop van IUCN NL laat zien hoe het toenemende geweld tegen natuurbeschermers inheemse mensen onevenredig hard raakt en wat ervoor nodig is om het tij te keren.

Datum

Dinsdag 29 augustus 

Locatie

Collegezaal, ARTIS, Plantage Kerklaan 38-40 Amsterdam

Programma

19.30    ARTIS-hoofdentree en Collegezaal geopend

20.15    welkom door ARTIS

20.20    lezing door Mark Plotkin 

21.10    lezing door Femke Wijdekop

21.30    vragen onder leiding van Johan van de Gronden

22.00    einde programma, drankje

De voertaal van het programma is Engels.

Aanmelden

Tickets zijn te koop voor € 15,- p.p. (ARTIS-leden € 7,50 p.p.) inclusief twee consumpties.

Koop ticket

 

Lees meer

DeelPagina delen met AddThis

Reactie toevoegen

Meer artikelen van: Femke Wijdekop