Deel

Pagina delen met AddThis

Nederlandse bedrijven en overheid investeren half miljoen in Peruaans bos

9 december 2014

Vier Nederlandse bedrijven en de Nederlandse overheid investeren een half miljoen euro in het behoud van bos in de Peruaanse Amazone. Door te voorkomen dat dit bos gekapt wordt dragen zij bij aan de strijd tegen klimaatverandering. Wereldwijd is tropische ontbossing verantwoordelijk voor 15 tot 20 procent van de CO2-uitstoot.

De deelnemende bedrijven zijn Desso, Eneco, Essent en FMO, leden van IUCN NL's bedrijvennetwerk Leaders for Nature. Zij maakten hun steun aan het project in het Peruaanse natuurgebied Tambopata bekend tijdens de VN-klimaattop, die op dit moment gaande is in hoofdstad Lima. Eerder deze week brachten vertegenwoordigers van de bedrijven een bezoek aan de bossen van Tambopata.

Met de steun van de bedrijven krijgen lokale boeren in Tambopata training in hoe zij op duurzame wijze cacao kunnen telen. De verkoop van deze cacao biedt hen een beter inkomen en vermindert zo de noodzaak voor boeren om bos te kappen voor landbouw of houtverkoop. Behalve klimaatvoordelen draagt het tegengaan van ontbossing ook bij aan de bescherming van zeldzame dieren en planten.

In ruil voor hun bijdrage aan het voorkomen van ontbossing ontvangen Desso, Eneco, Essent en FMO certificaten. Deze certificaten kunnen worden gebruikt om CO2-emissies in de bedrijfsvoering te compenseren die niet op andere manieren teruggedrongen kan worden.

Het partnerschap, getiteld het REDD+ Business Initiative, komt voort uit het Platform Biodiversiteit, Ecosystemen & Economie (Platform BEE) van IUCN NL en ondernemersorganisatie VNO-NCW. Het ministerie van Economische Zaken draagt bij aan de financiering. De uitvoering gebeurt in samenwerking met het Althelia Klimaatfonds.

DeelPagina delen met AddThis

Meer artikelen van: Jan Willem den Besten