Deel

Pagina delen met AddThis

One Planet Thinking inspireert bedrijven om te ondernemen binnen de grenzen van de aarde

15 maart 2018

Hoe werk je vanuit een één-planeet-gedachte? Deze vraag stond vorige week centraal tijdens de One Planet Thinking bedrijvendag in Den Haag, waarbij IUCN NL en WNF bedrijven leerden kennismaken met het One Planet Thinking programma. 

One Planet Thinking helpt bedrijven integrale duurzaamheidsdoelen definiëren in overeenstemming met de grenzen van onze planeet, en kijkt daarbij naar de balans tussen verschillende duurzaamheidsimpacts zoals klimaat, watergebruik en biodiversiteit. Voor een groep van zo’n 40 geïnteresseerden uit diverse sectoren spraken verschillende nationale en internationale sprekers over het werken vanuit dit holistische idee van duurzaamheid.

Complementair aan Natural Capital Protocol

“Tegenwoordig ben je al een duurzaamheidsexpert als je het beter doet dan je buurman”, stelde Johan van de Gronden, bestuursvoorzitter van IUCN NL, in zijn inleiding. “Maar daar moeten we vanaf. Het is hoog tijd dat we het belang van de planeet voorop stellen”. Marta Santamaría van de Natural Capital Protocol bouwde hier op voort in haar speech. Zij liet zien waar de twee programma’s verschillen, maar vooral ook waar ze complementair zijn. “One Planet Thinking is een BMI-aanpak”, aldus Santamaria. “Je meet niet alleen je kilo’s, maar meet ook of dat gewicht daadwerkelijk gezond is.”

“Er bestaan al veel alternatieven, maar de overdaad aan mogelijkheden heeft voor een onoverzichtelijke brij gezorgd,” stelt Diego Isabel la Moneda van de New Economy and Social Innovation Charter. “We moeten onze collectieve wijsheid juist in ons voordeel laten werken door verschillende initiatieven als een ecosysteem te laten samenwerken”.

Tools toetsen in pilots

Het One Planet Thinking programma combineert in pilots met bedrijven verschillende tools om impact op de meest dringende grenzen te meten, targets te stellen, en deze te verbeteren. Zo zoeken we samen met het bedrijf uit wat het betekent om binnen de planetaire grenzen te opereren en hoe dit andere keuzes binnen de onderneming beïnvloedt. 

Om gasten een voorproefje te geven van tools en technieken konden ze meedoen aan een workshop systeemdenken door Tom Bosschaert of biomimicry door Saskia van den Muijsenberg. Deelnemers keken op een actieve manier naar hoe je de impacts en afhankelijkheden van een bedrijfsketen in een kaart kan brengen, en hoe je nieuwe ideeën voor innovatie en verbetering kan genereren door te kijken naar de natuur.

Toegewijde bedrijven die een One Planet Thinking-pilot willen starten worden bijgestaan door de experts van IUCN NL en WWF NL, leggen Coenraad Krijger (directeur IUCN NL) en Jorien Hoogen (projectleider One Planet Thinking WWF NL) uit. “We zetten de wisselwerking tussen praktijk en wetenschap in, deze werken synergetisch”, aldus Krijger. 

De One Planet Thinking dag inspireerde aanwezigen tot de realisatie dat toonaangevende bedrijven een sleutelrol kunnen en moeten spelen bij definiëren van duurzaamheidsdoelen die niet alleen veilig zijn voor de planeet, maar ook contextueel relevant en sociaal rechtvaardig zijn.

DeelPagina delen met AddThis

Meer artikelen van: Romie Goedicke