Oude mobieltjes als afluisterapparatuur tegen stropers en illegale houtkappers

24 januari 2018

Met je oude mobieltje het regenwoud redden? Uitvinder Topher White bewees dat het kan. Nu gaat hij met de Nederlandse natuurorganisatie IUCN NL samenwerken om een kwetsbaar stuk bos in Peru te helpen redden. De Nederlandse natuurbeschermer Liliana Jauregui vertrekt eind deze maand naar het gebied om te helpen bij de installatie.

Het is een innovatief idee: door met zonnecellen gevoede mobiele telefoons hoog in de bomen op te hangen, kun je ze inzetten als afluisterapparatuur tegen stropers en illegale houtkappers.

Hoe werkt dat? Via een microfoon registreren de mobieltjes geluiden. Als er een verdacht geluid tussen zit, zoals van een kettingzaag, stuurt de telefoon real-time een notificatie naar de parkwachters. Die kunnen dan ter plaatse komen en direct ingrijpen. Het is even simpel als doeltreffend. De audio kan bovendien dienen als bewijsmateriaal in rechtszaken tegen de illegale houtkappers.

White en zijn organisatie Rainforest Connection maken gebruik van afgedankte mobieltjes en restmateriaal van zonnepanelen. “Een schoolvoorbeeld van upcycling”, zegt White.

Wapen tegen illegale houtkap en mijnbouw in Peruaanse Amazone

Met steun van de Nederlandse natuurorganisatie IUCN NL wordt deze technologie nu ook toegepast in het Tambopata natuurreservaat in het oosten van de Peruaanse Amazone. Dit gebied wordt bedreigd door illegale houtkap en goudwinning. Natuurbeschermers, zoals parkwachters maar ook (inheemse) bewoners die van het bos afhankelijk zijn voor hun levensonderhoud, zetten zich in om het oerwoud hiertegen te beschermen. 

Meer veiligheid voor natuurbeschermers

Liliana Jauregui van IUCN NL vertrekt eind deze maand naar Peru om te helpen bij de installatie. “Verreweg het grootste deel van de ontbossing in Tambopata gebeurt illegaal.” Net als in de rest van de wereld, overigens: 90 procent van de boskap is illegaal. “Voor onze lokale partners is het een dagelijkse strijd, waarbij zij vaak zelfs hun eigen leven riskeren. Deze technologie gaat hen enorm helpen om effectiever op te treden, én veiliger: dankzij de alarmering gaan ze immers voorbereid de confrontatie aan.” Ook biedt het versterkte telefoonnetwerk een mogelijkheid om andere bewoners van Tambopata snel te kunnen alarmeren in geval van risico’s. 

Soortenrijkdom in kaart brengen

De mobieltjes signaleren niet alleen geluiden die duiden op dreiging, ze registreren ook het geroep en gekwetter van de talloze soorten in het regenwoud. “Zo kun je de biodiversiteit in een gebied in kaart brengen: welke soorte

n komen er voor? Dat is een stuk minder arbeidsintensief dan biologen wekenlang het bos in te sturen voor veldonderzoek”, aldus White. Computeranalyses vergelijken de opgenomen geluiden met die in een geluidsdatabank. Zo kunnen specifieke soorten gedetermineerd worden.

“Als we kunnen aantonen dat het gebied belangrijk leefgebied is voor bepaalde soorten, is dat een belangrijk argument voor de bescherming”, zegt Jauregui.

Het project in Tambopata wordt mogelijk gemaakt door de steun van de Nationale Postcode Loterij.

Lees meer

DeelPagina delen met AddThis

5 Reacties

24 januari 2018Jeroen
Kan dit project nog extra telefoons gebruiken, en zo ja, welke eisen worden er dan gesteld, en vooral: hoe kan men doneren?
29 januari 2018Liliana Jauregui
Beste Jeroen, Dank voor je bericht en je bereidheid dit project te ondersteunen. Het project heeft al voldoende telefoons ontvangen. Wel kun je Rainforest Connection steunen door de app te downloaden, waarmee je live kunt meeluisteren met de geluiden uit het regenwoud: iOS: http://bit.ly/RFCx-iOS Android: http://bit.ly/RFCx-Android
1 februari 2018Leon Wubbe
Is er in de bewuste regenwouden altijd GPRS/3G bereik? Anders zo misschien eenvoudig een LoRaWan netwerk aangelegd kunnen worden met Nodes die deze zelfde software bevatten. Misschien kunnen de mensen van https://thethingsnetwork.org jullie misschien hiermee helpen. LoRaWan netwerken zijn ook succesvol ingezet om olifanten te traceren in Afrika.
3 februari 2018janssen
Hoi Liliana Zag je op tv en was blij verrast. Wat heb je toch een prachtbaan! Warme groet en veel wijsheid, ook voor Roemer. Corrie.
13 november 2018Jasper de Beer
Beste Liliana, Wat een pracht project! Kunnen jullie misschien voor dit of een vergelijkbaar project hulp gebruiken? Ik ben een ontwikkelaar die gespecialiseerd is in het maken van herkenningssoftware (deep learning), zoals in dit geval het herkennen van de motorzaaggeluiden. Ik zou dolgraag mijn kennis inzetten voor dit soort projecten! Groet, Jasper

Reactie toevoegen

Meer artikelen van: Liliana Jauregui