Deel

Pagina delen met AddThis

Parkwachters in Virunga omgekomen bij aanval rebellen

15 maart 2016

Twee parkwachters van het Congolese Virunga National Park zijn omgekomen bij aanslagen die op 12 en 13 maart plaatsvonden binnen de grenzen van het park. Een derde parkwachter is nog vermist.

Zaterdagochtend vroeg werden vier wachtposten van de parkwachters aangevallen door een groep van ruim 120 zwaar bewapende Mai-Mai rebellen. Met steun van het Nationale Leger slaagden de parkautoriteiten erin hun posten te heroveren. Hierbij kwam één rebel om en werd een ander gearresteerd. Gedacht wordt dat de milities het specifiek op de parkautoriteiten gemunt hebben.

“Het is ontzettend verdrietig dat ons weer twee rangers zijn ontvallen”, zegt Femke Wijdekop van IUCN NL. “Onze overtuiging is dat natuur- en mensenrechtenbeschermers hun werk in veiligheid moeten kunnen doen. Deze aanslagen maken keihard duidelijk dat dit helaas nog niet de realiteit is.”

Levenslijn

De situatie in Virunga is al tijden onrustig. In de afgelopen jaren hebben milities herhaaldelijk pogingen gedaan om het Edward-meer onder controle te krijgen. "Dat zou rampzalig zijn voor de lokale bevolking", zegt Tina Lain van IUCN NL. "De meren en de omringende natuur zijn van groot belang voor hun levensvoorziening. De meren vormen bijvoorbeeld een bron van inkomsten voor duizenden vissers en voorzien miljoenen mensen van schoon drinkwater."

Virunga ligt in het oosten van DR Congo, midden in een conflictgebied van verschillende rebellengroepen. Dit maakt Virunga, dat het leefgebied is van de ernstig bedreigde berggorilla, een van de meeste gevaarlijke natuurreservaten ter wereld. Sinds begin jaren negentig zijn meer dan 150 parkwachters omgekomen tijdens het beschermen van het park en de lokale gemeenschap.

DeelPagina delen met AddThis

Meer artikelen van: Femke Wijdekop