Deel

Pagina delen met AddThis

‘SOCO gaf geld aan verdachte Congolese officier’

10 juni 2015

De Britse oliemaatschappij SOCO betaalde ruim 42.000 dollar aan een Congolese legerofficier die verdacht wordt van omkoping van tegenstanders van olie-exploratie in Virunga, Afrika’s oudste nationale park. Dat blijkt uit nieuw bewijs van Global Witness.

Volgens SOCO waren de betalingen aan officier Burimbi Feruzi bedoeld voor de militaire begeleiding van SOCO-medewerkers door Feruzi en zijn manschappen. Vanwege veiligheidsoverwegingen konden zij niet zonder militair escorte het gebied in.

In de Oscar-genomineerde documentaire Virunga is te zien hoe Feruzi een van de parkwachters probeert om te kopen voor een bedrag van 3.000 dollar. Ook wordt Feruzi ervan beschuldigd opdracht te hebben geven tot mishandeling en vrijheidsberoving van tegenstanders van de oliewinning. Hierover berichtte Global Witness al eerder in het rapport ‘Drillers in the Mist’.

SOCO’s activiteiten in het park zijn zeer omstreden. Hoewel het bedrijf heeft toegezegd geen oliegerelateerde activiteiten meer in Virunga te ondernemen, is er internationaal veel kritiek van natuurorganisaties die vinden dat SOCO schriftelijk moet vastleggen dat het de huidige grenzen van het park respecteert. Er zijn zorgen dat de Congolese overheid de grenzen van het park wil aanpassen.

Virunga National Park herbergt de grootste verscheidenheid aan planten- en dierensoorten in Afrika. Naast de laatste berggorilla’s leven er nijlpaarden en ontelbare soorten vogels. De natuur in het reservaat is verder een levenslijn voor de lokale bevolking. Onder andere met steun van IUCN NL genereren zij in toenemende mate inkomsten uit bijvoorbeeld duurzame visserij.

DeelPagina delen met AddThis

Meer artikelen van: Tina Lain