Deel

Pagina delen met AddThis

Virunga genomineerd voor een Oscar

General
16 januari 2015

De documentairefilm Virunga is genomineerd voor de prestigieuze filmprijs de Oscar. Dit heeft de Amerikaanse Academy of Motion Picture Arts & Sciences bekend gemaakt. De nominatie is een grote steun in de strijd tegen oliewinning in Virunga, het oudste en meest soortenrijke natuurreservaat van Afrika. IUCN NL heeft meegewerkt aan de totstandkoming van de film.

Virunga vertelt het verhaal van een groep Congolese parkwachters die hun leven wagen om het natuurreservaat en haar inwoners, waaronder ’s werelds laatste berggorilla’s, te redden. De filmmakers willen ervoor zorgen dat zij en de lokale bevolking niet het slachtoffer worden van oliewinning in het gebied. In plaats daarvan pleiten ze voor duurzame ontwikkeling, onder andere via toerisme en visserij.

Schietpartij

Virunga’s directeur, Emmanuel de Mérode, is een van de hoofdrolspelers in de documentaire. In april, na het beëindigen van de opnamen van de film, raakte hij ernstig gewond tijdens een schietpartij. Het park is dan ook een van de meeste instabiele natuurreservaten ter wereld. Sinds begin jaren negentig zijn meer dan 150 parkwachters omgekomen tijdens het beschermen van het park en de lokale gemeenschap. Ook medewerkers van lokale maatschappelijke organisaties worden regelmatig bedreigd.Virunga National Park is door Unesco aangewezen als werelderfgoed. Het reservaat herbergt de grootste verscheidenheid aan planten- en dierensoorten in Afrika. Naast de laatste berggorilla’s leven er nijlpaarden en ontelbare soorten vogels. De natuur in het reservaat is verder een levenslijn voor de lokale bevolking. Onder andere met steun van IUCN NL genereren zij in toenemende mate inkomsten uit natuurtoerisme. Daarnaast leveren de ecosystemen in het park zuiver water en vis voor 50.000 mensen.

DeelPagina delen met AddThis

Meer artikelen van: Tina Lain