Deel

Pagina delen met AddThis

Vriezer op zonne-energie wint MoMo Challenge 2017

15 november 2017

De organisatie Emergi is met de Cool Tainer, een vriezer die volledig op zonne-energie werkt, de winnaar van de Mobilising More (MoMo) challenge 2017. De prijs is € 25.000 in startkapitaal om het idee verder te ontwikkelen en te implementeren.

De finale vond afgelopen week plaats op het Nationaal Sustainability Congres. Hier gaven zes finalisten van de challenge pitches van hun businessmodellen die bijdragen aan klimaatmitigatie of –adaptatie in ontwikkelingslanden. MoMo is een competitie voor innovatieve klimaatideeën in ontwikkelingslanden, op initiatief van onder andere IUCN NL. 

Veelbelovende voorstellen

44 organisaties hadden voorafgaand aan het evenement een klimaatidee ingediend bij de challenge. Een panel bestaande uit Nederlandse experts op het gebied van klimaatfinanciering beoordeelden in de loop van het jaar alle voorstellen en selecteerden de zes meest veelbelovende voorstellen. Het winnende voorstel werd gekozen op basis van de keuze van het publiek en de jury tijdens de finales, en de beoordeling die het MoMo-panel eerder had gegeven. Uit deze gecombineerde score kwam de Cool Tainer van Emergi als winnaar naar voren. Dankzij de koeling kunnen lokale marktkooplui hun producten beter vers houden. Dit voorkomt verspilling van voedsel en onnodige CO2 uitstoot. Bovendien heeft de Cool Tainer geen fossiele energie nodig.

Bedrijfsmodel verder uitwerken

Karen Blanken van Emergi heeft al goed nagedacht hoe ze de prijs wil inzetten om meer klimaatfinanciering te mobiliseren: “De € 25.000 willen we besteden om het bedrijfsmodel rondom de Cool Tainer verder uit te werken. Met dit businessmodel wil Emergi vervolgens meer investeerders aantrekken om prototypes te ontwikkelen, productiefaciliteiten op te zetten en de Cool Tainer in de markt te promoten.”

Elsbeth Bloemert van FMO en lid van het MoMo-panel bekeek het idee door haar financiële bril: ”Het winnende initiatief is een goed doordacht en heel praktisch, eenvoudig concept dat hoge impact in afgelegen gebieden in ontwikkelingslanden kan realiseren en tevens op grote schaal uitgezet kan worden. Daarmee is het voor impact investeerders een mooie business case.” 

Nieuwe ronde in 2018

Ook in 2018 gaat MoMo de uitdaging weer aan om private klimaatfinanciering te mobiliseren door innovatieve projecten voor ontwikkelingslanden in de clean-tech, food, agro, en watersectoren te werven. Projectvoorstellen kunnen begin 2018 worden ingediend op www.momo4climate.org. Het panel adviseert indieners van een projectvoorstel hoe het voorstel kan worden verbeterd, geeft tips waar financieringsmogelijkheden te vinden zijn, en selecteert de meest veelbelovende voorstellen aan de hand van onze criteria. Deze voorstellen pitchen hun idee tijdens het jaarlijkse MoMo-slotevenement, dat dit jaar plaatsvond tijdens het National Sustainability Congres.

MoMo is een initiatief van het Nederlandse Comité van de International Union for Conservation of Nature (IUCN NL), het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Netherlands Water Partnership (NWP) en het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). Het doel van het MoMo-initiatief is om ideeën met potentie voor een positieve klimaatimpact te begeleiden tot projecten die ‘investor-ready’ zijn.

emergi_solarfreezer_-_momo4climate

 

Meer informatie

BewarenBewaren

DeelPagina delen met AddThis

Meer artikelen van: Maxime Eiselin