Deel

Pagina delen met AddThis

Wilde dieren maken zich klaar voor winter in Armeens natuurreservaat

28 november 2016

Nieuwe camerabeelden uit het Kaukasus Wildreservaat laten zien dat het gebied - ook nu de winter in het Armeense hooggebergte is gearriveerd - een goede habitat vormt voor tal van wilde dieren. Op de video's van het besneeuwde landschap zijn onder andere beren, wolven, lynxen en bezoargeiten te zien. "Ze voelen zich duidelijk op hun gemak", aldus Marc Hoogeslag van IUCN NL.

Het Armeense natuurreservaat werd in 2011 met steun van IUCN NL's landaankoopfonds opgericht door de lokale natuurorganisatie FPWC. Sindsdien gaat het zienderogen beter met de natuur in het gebied. "Het is een veilige habitat voor veel soorten geworden", zegt Hoogeslag. "Ze zien het als een goede plek om zich voort te planten, en bereiden zich daar nu in de wintermaanden op voor."Logo Nationale Postcode Loterij

Voor de bezoargeiten breekt de bronsttijd binnenkort aan.  Parkwachter Manuk Manukyan: "De alfamannetjes beginnen harems te vormen. Ook de lammergieren hebben alweer een koppel gevormd en zijn bezig hun nest te bouwen. In december leggen ze een ei." Het gierenpaartje heeft al drie jaar op rij een kuiken grootgebracht in het reservaat. 

De beelden van de wilde dieren in het reservaat zijn gemaakt met speciale wildcamera's, zogenoemde cameravallen. FPWC kon de camera's aanschaffen dankzij de bijdrage van IUCN NL en een Nederlandse privéstichting. 

De steun van IUCN NL aan het Kaukasus Wildreservaat wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

winter_wildlife_in_cwr_dzmerhe_kovkasyan_kensabazmazanowtyan_apastaranowm

DeelPagina delen met AddThis

Meer artikelen van: Marc Hoogeslag