Headerfoto: Araripemanakin © Ciro Albano

Wereldwijd worden 1 miljoen plant- en diersoorten met uitsterven bedreigd [1]IPBES (2019): Global assessment report on biodiversity and ecosystem services of the Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services. E. S. Brondizio, J. Settele, S. … Continue reading. De belangrijkste oorzaak is verlies of aantasting van hun habitat. Door ontbossing wordt het leefgebied van veel diersoorten steeds kleiner, of raakt het versnipperd. Dit wordt ook wel habitatfragmentatie genoemd. Daardoor wordt het voor de dieren die in zo’n gebied wonen moeilijk om bijvoorbeeld voldoende voedsel te verzamelen, of zich voort te planten. Het voortbestaan van bedreigde diersoorten, zoals de blauwkeelara en het pinché-aapje, komt daarmee in het geding.

Habitat verbinden

Maar er is een oplossing voor dit probleem: door op strategische plekken land aan te kopen, kunnen we kerngebieden veiligstellen en geïsoleerde stukken habitat weer met elkaar verbinden. Door dit soort natuurverbindingen, ook wel corridors genoemd, blijven de natuurlijke migratieroutes van veel diersoorten in stand en daarmee hun populaties gezond.

‘Als we dergelijke bedreigingen het hoofd willen bieden, dan werkt eigenlijk maar één ding: het aankopen en permanent beschermen van deze gebieden in samenwerking met lokale ngo’s en leefgemeenschappen.’

Arjan Dwarshuis, ambassadeur van het Landaankoopfonds

Effectieve manier van natuurbescherming

De aankoop van stukken bedreigde natuur is een extreem doeltreffende en kostenefficiënte manier om de natuur te beschermen. Door twee losse stukken bos weer met elkaar te verbinden, wordt het leefgebied van bedreigde diersoorten in één klap een heel stuk groter!

Het Landaankoopfonds van IUCN NL stelt natuurorganisaties overal ter wereld in staat om bedreigde stukken natuur aan te kopen en, in uitzonderlijke gevallen, te leasen voor een lange termijn. Ook bedrijven en particulieren kunnen daaraan bijdragen, door eenmalig te doneren aan ons Landaankoopfonds of met een periodieke schenking.

Natuurbehoud op lange termijn

Het werken met lokale natuurorganisaties is een cruciaal element van het Landaankoopfonds. Het eigendom en de verantwoordelijkheid voor het aangekochte natuurgebied komen in handen van een lokale natuurorganisatie. Dat is belangrijk, want deze organisaties kennen de lokale context door en door en staan in nauw contact met de lokale gemeenschap. Samen met omwonenden zorgen deze natuurbeschermers voor natuurbehoud op de lange termijn.

Lokale natuurorganisaties maken het verschil

Sinds 2001 heeft het IUCN NL Landaankoopfonds meer dan 135 projecten in 39 landen gefinancierd en daarmee 70.000 hectare natuur beschermd. Zo hebben we samen met onze lokale partnerorganisaties het verschil kunnen maken voor een tal van bedreigde diersoorten, zoals het gouden leeuwaapje in Brazilië, de maleo-vogel op het Indonesische eiland Sulawesi en de Indiase olifant.

Lees meer over de initiatieven die steun kregen van het Landaankoopfonds:

Wat als we bedreigde diersoorten van uitsterven kunnen behoeden, door hun leefgebied veilig te stellen en uit te breiden? Vanuit die vraag werd meer dan 20 jaar geleden het landaankoopfonds geboren.

Word donateur van het Landaankoopfonds

Ook het verschil maken voor bedreigde diersoorten? Word dan donateur van ons Landaankoopfonds. Je kunt ons op verschillende manieren steunen om bij te dragen aan betere bescherming van bedreigde soorten en hun leefgebied.

Nieuwsbrief Landaankoopfonds

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het Landaankoopfonds? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Velden met een '*' zijn verplicht

Vul je emailadres in.

Op pad met vogelaar Arjan Dwarshuis

Wereldrecordhouder vogels kijken Arjan Dwarshuis zet zich als ambassadeur in voor het Landaankoopfonds.

Zelf op pad met Arjan? Hij verzorgt regelmatig vogelexcursies in het hele land voor Dagjeindenatuur.nl.

Voor iedere groepsexcursie doneert Arjan 5 euro per deelnemer aan het landaankoopfonds.

De fietsende vogelaar

Koen de Geus, alias de fietsende vogelaar, stapte in november 2021 in Cancun (Mexico) op zijn toerfiets. Van daaruit fietst hij in ongeveer een jaar naar Peru. Met deze bijzondere tocht van duizenden kilometers door onder andere het Amazongebied en het Andesgebergte heeft hij 21.500 euro ingezameld voor natuurbehoud via het Landaankoopfonds.

Onderweg bezocht hij natuurgebieden die met steun van het Landaankoopfonds zijn aangekocht of uitgebreid.

Meer weten? Neem contact op met:

Marc Hoogeslag
Senior Expert Nature Conservation
Hanneloes Weeda
Grants and Funding Manager
Telefoon: 020-3018246
Frederique Holle
Expert Environmental Justice
Caspar Verwer
Senior Expert Nature Conservation
Sander van Andel
Senior Expert Nature Conservation
Nadine Kliffen_IUCN NL
Nadine Kliffen
Communications Manager