Deel

Pagina delen met AddThis

Wolapen op hun gemak in Ecuadoriaans reservaat

3 september 2015

Het gaat goed met de wolapen in het door IUCN NL gesteunde Rio Zunac natuurreservaat in Ecuador. Dat zeggen parkwachters Luis en Santiago, die er onlangs in slaagden heel dicht bij de dieren te komen. “Tien jaar geleden was dat ondenkbaar, zo schuw waren ze. Dat ze hun vrees zijn verloren is een heel goed teken.”

Wolapen zijn boombewoners, die zich het liefst in de toppen begeven. De twee parkwachters klommen daarom hoog in de bomen om de groep van 18 apen te vergezellen, die dat rustig toelieten. Zo wisten ze prachtige beelden te maken van de apen.

“Wolapen zijn lang doelwit geweest van inheemse volken die de apen doden voor hun vlees”, vertelt Marc Hoogeslag van IUCN NL. “Daardoor lieten ze zich niet snel zien in de buurt van mensen. Dat ze nu niet bang meer zijn toont aan dat ze zich goed op hun gemak voelen in het reservaat.” Bovendien waren diverse vrouwtjes in de groep drachtig, een teken dat de populatie goed gedijt in het reservaat.

IUCN NL stelde in 2012 via haar landaankoopfonds 22.000 euro beschikbaar aan de Ecuadoriaanse organisatie EcoMinga voor de uitbreiding van het reservaat met 450 hectare. Het landaankoopfonds wordt gesteund door de Nationale Postcode Loterij.

cloud_forest_woolly_monkeys_rio_zunac_reserve_aug_2015_version_3_least-shaky_clips

DeelPagina delen met AddThis

Meer artikelen van: Marc Hoogeslag