Natuurbescherming in tijden van conflict: Myanmar
25 mei, 2023
Natuurbescherming in tijden van conflict: Myanmar
25 mei, 2023
Maandag 17 januari 2022
De toekomst van de bodem gaat iedereen aan. De roep om dit onderwerp integraal te benaderen wordt steeds luider. Met hokjesdenken komen we er niet want zoveel maatschappelijke keuzes hebben hun weerslag op het bodemecosysteem. Bedoeld of onbedoeld. Daarom ontwikkelt Onder het Maaiveld een Nationale Agenda voor de Bodem waarin wordt gepleit voor een integrale visie op de bodem.
Headerfoto: (c) IUCN NL
De Bodemagenda roept beleidsmakers op om maatschappelijke uitdagingen zoals de energietransitie, de woningbouwopgave en de voedselproductie zodanig vorm te geven dat ze ook een netto positief effect hebben op de bodem. Dat geldt ook voor beheer en inrichting van bestaande terreinen. Oftewel: hoe kunnen we ervoor zorgen dat industrieterreinen, woonwijken, infrastructurele werken, intensieve landbouwgebieden enzovoort, zo optimaal mogelijk de natuurlijke bodemfuncties zoals koolstofvastlegging, waterberging en natuurlijke plaagbestrijding gaan vervullen. Als we daarin slagen slaan we vele vliegen in een klap. Een gezonde bodem is een nature-based solution bij uitstek.
De Agenda voor de Bodem richt zich op beleidsmakers en schetst enkel de hoofdlijnen. Een soort uitgangspunten document dus. Die uitgangspunten zullen vervolgens moeten worden verwerkt in het bestaande en nieuw te ontwikkelen beleid en procedures op verschillende niveaus. Denk bijvoorbeeld aan ruimtelijke plannen, klimaat-en energiebeleid en landbouwbeleid, maar ook bijvoorbeeld aanbestedingsprocedures.
We hopen uiteraard op een brede steun voor onze bodemagenda, die we in maart aan relevante bewindslieden in Den Haag willen aanbieden.
Lees meer op onze website: www.onder-het-maaiveld.nl
25 mei, 2023
Een militaire staatsgreep markeerde twee jaar geleden een keerpunt in Myanmar. Het maakte niet alleen een einde aan het bestuur…
22 mei, 2023
Het gaat niet goed met de natuur in Nederland. Natuurgebieden staan zwaar onder druk door stikstof, droogte en versnippering, waardoor…