1 miljoen plant- en diersoorten zijn met uitsterven bedreigd [1]IPBES (2019): Global assessment report on biodiversity and ecosystem services of the Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services. E. S. Brondizio, J. Settele, S. … Continue reading en het leefgebied van veel van deze bedreigde soorten verdwijnt in een hoog tempo. Ontbossing is een belangrijke oorzaak van het verlies of de versnippering van de habitat van dieren zoals het gouden leeuwaapje en de jaguar, waardoor het moeilijker wordt voor veel soorten om zich voort te planten.

Leefgebied herstellen en beschermen

We kunnen het tij keren: door op strategische plekken stukken grond aan te kopen, kunnen lokale natuurorganisaties – in nauwe samenwerking met omwonenden – de habitat van bedreigde diersoorten herstellen en beschermen. Vaak kan het beschermen van een relatief klein gebied een enorm verschil maken, bijvoorbeeld door twee bosfragmenten aan elkaar te verbinden.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Zorgvuldige selectie van lokale natuurorganisaties

Al ruim 20 jaar beheren wij het IUCN NL Landaankoopfonds. Daarmee stellen we zorgvuldig geselecteerde natuurorganisaties in o.a. Afrika, Azië en Latijns-Amerika in staat om natuur aan te kopen. Het eigendom en de verantwoordelijkheid voor het aangekochte natuurgebied komen in handen van deze lokale natuurorganisaties.

‘Door op strategische plekken land aan te kopen, kunnen we losse stukken leefgebied van bedreigde soorten weer met elkaar verbinden, waardoor hun overlevingskansen groter worden.’

Marc Hoogeslag, senior expert natuurbehoud bij IUCN NL

Betere overlevingskansen voor bedreigde soorten

Die lokale natuurorganisaties spelen een cruciale rol. Zij kennen immers de plaatselijke context goed, en betrekken de omwonende gemeenschappen bij natuurbehoud. Dankzij die lokale inbedding wordt het natuurgebied op effectieve wijze beheerd en beschermd. Zo zorgen we voor betere overlevingskansen voor bedreigde soorten, ook op de lange termijn.

Bijdragen aan meer leefgebied

Het Landaankoopfonds wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij en een groeiend aantal particuliere donateurs. Ook bijdragen aan betere bescherming van bedreigde soorten en hun leefgebied? Je kunt ons op verschillende manieren steunen, bijvoorbeeld met een periodieke schenking of een eenmalige gift.

Nieuwsbrief Landaankoopfonds

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het Landaankoopfonds? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Velden met een '*' zijn verplicht

Vul je emailadres in.

Bekijk eerder verschenen edities:

De fietsende vogelaar

Koen de Geus, alias de fietsende vogelaar, stapte in november 2021 in Cancun (Mexico) op zijn toerfiets. Van daaruit fietst hij in ongeveer een jaar naar Peru. Met deze bijzondere tocht van duizenden kilometers door onder andere het Amazongebied en het Andesgebergte heeft hij 21.500 euro ingezameld voor natuurbehoud via het Landaankoopfonds.

Onderweg bezocht hij natuurgebieden die met steun van het Landaankoopfonds zijn aangekocht of uitgebreid.

Op pad met vogelaar Arjan Dwarshuis

Wereldrecordhouder vogels kijken Arjan Dwarshuis zet zich als ambassadeur in voor het landaankoopfonds.

Zelf op pad met Arjan? Hij verzorgt regelmatig vogelexcursies in het hele land voor Dagjeindenatuur.nl.

Voor iedere groepsexcursie doneert Arjan 5 euro per deelnemer aan het landaankoopfonds.

Meer weten?

Marc Hoogeslag
Senior Expert Nature Conservation
Hanneloes Weeda
Grants and Funding Manager
Telefoon: 020-3018246
Frederique Holle
Expert Environmental Justice
Caspar Verwer
Senior Expert Nature Conservation
Sander van Andel
Senior Expert Nature Conservation
Nadine Kliffen_IUCN NL
Nadine Kliffen
Communications Manager

Index

Index
1 IPBES (2019): Global assessment report on biodiversity and ecosystem services of the Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services. E. S. Brondizio, J. Settele, S. Díaz, and H. T. Ngo (editors). IPBES secretariat, Bonn, Germany.