Foto door David Clode op Unsplash

Met het Landaankoopfonds stelt IUCN NL natuurorganisaties wereldwijd in staat om bedreigde stukken natuur aan te kopen. Hierdoor wordt het leefgebied van bedreigde soorten uitgebreid én beschermd. Zo waarborgen we het voortbestaan van deze soorten op een extreem doeltreffende en kostenefficiënte manier.

Soms kan met de aankoop van een relatief klein gebied al een cruciale verbinding gemaakt worden tussen twee geïsoleerde stukken bos. Hierdoor wordt het leefgebied van tal van soorten, zoals papegaaien, olifanten, apen en jaguars, in een klap een stuk groter. 

Eenmalige gift

Het is mogelijk een eenmalige (gewone) gift te doen aan ons Landaankoopfonds. Dit kan eenvoudig op verschillende manieren:

  • Door een donatie over te maken via rekeningnummer NL27TRIO0390513113 t.n.v. Stichting IUCN Nederlands Comité, t.b.v Landaankoopfonds;
  • Door het machtigingsformulier in te vullen;
  • Door ons donatieformulier op Geef.nl in te vullen[1]Van iedere donatie via Geef.nl gaat er gemiddeld 98,5% naar het Landaankoopfonds. Als donateur zie je exact hoeveel euro het doel ontvangt en kan je een vrijwillige bijdrage aan het platform geven, … Continue reading.

Wat doet het Landaankoopfonds met jouw gift?

In onze donatieladder zie je hoe wij jouw donatie inzetten.

Gift veelal aftrekbaar van de belasting

IUCN NL is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Een gift aan een ANBI mag je aftrekken in jouw aangifte inkomstenbelasting. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden.  Voor eenmalige (gewone) gift geldt een drempel en een maximum. Het bedrag boven de drempel mag je aftrekken. Maar niet meer dan het maximumbedrag. Een periodieke schenking die je voor meerdere jaren vastlegt, is volledig aftrekbaar van de inkomstenbelasting als je aan de voorwaarden voldoet. Kijk voor meer informatie over de voorwaarden op de pagina van de belastingdienst.

Periodieke schenking

Met een periodieke schenking steun je minimaal 5 jaar lang het Landaankoopfonds. De schenking mag je aftrekken in jouw aangifte inkomstenbelasting. Kijk voor meer informatie over de voorwaarden op de pagina van de belastingdienst.

Hoe ziet een periodieke schenking eruit?

Kenmerken van een periodieke schenking zijn:

  • je geeft jaarlijks hetzelfde bedrag aan dezelfde instelling (ANBI)
  • de schenking wordt vastgelegd voor een periode van 5 jaar, of langer
  • je legt vast wanneer de jaarlijkse gift stopt, bijvoorbeeld na 5 jaar
  • je krijgt niets in ruil voor de periodieke gift
  • er wordt een overeenkomst opgesteld tussen jou en IUCN NL

Wil je de mogelijkheden voor een periodieke schenking bespreken? Neem dan contact op met Hanneloes Weeda via de contactgegevens onderaan de pagina.

Geef via je testament

IUCN NL opnemen in jouw testament is een mooie manier om iets na te laten aan het werk van het Landaankoopfonds, en zo aan de natuur. Omdat IUCN NL een ANBI is betalen wij geen erfbelasting en kan jouw nalatenschap volledig aan natuurbescherming worden besteed.

Wat kunnen wij doen met jouw nalatenschap?

Met jouw nalatenschap kunnen wij natuurorganisaties wereldwijd in staat stellen om bedreigde stukken natuur aan te kopen om zo de natuur in deze gebieden te beschermen. Desgewenst kunnen wij jouw nalatenschap inzetten in een specifiek land, of in een gebied waar een diersoort leeft die je een warm hart toedraagt.

Meer weten?

Wil je vrijblijvend meer informatie ontvangen over schenken aan IUCN NL? Neem dan contact op met Hanneloes Weeda.

Wil je meer informatie ontvangen over het Landaankoopfonds? Neem dan contact op met Marc Hoogeslag.

Hanneloes Weeda
Grants and Funding Manager
Telefoon: 020-3018246

Marc Hoogeslag
Senior Expert Nature Conservation

Veelgestelde vragen

Index

Index
1 Van iedere donatie via Geef.nl gaat er gemiddeld 98,5% naar het Landaankoopfonds. Als donateur zie je exact hoeveel euro het doel ontvangt en kan je een vrijwillige bijdrage aan het platform geven, zodat de donatie zelfs 100% naar het doel gaat en de donateur daarnaast het platform ondersteunt. Deze bijdrage is niet verplicht. Meer informatie: https://www.geef.nl/nl/page/volledige-transparantie-voor-de-donateur