Mexican prairiedog

Ontdek de projecten die het IUCN NL Landaankoopfonds in 2021 steunt

Soorten redden door onmisbaar leefgebied te beschermen en te verbinden? Het werkt! Sinds 2001 stelt het IUCN NL Landaankoopfonds, met steun van de Nationale Postcode Loterij, ngo’s in staat om bedreigde stukken natuur aan te kopen of langdurig te leasen, met als doel het uitbreiden, verbinden en veiligstellen van leefgebied voor bedreigde soorten. Uit bijna 100 aanvragen selecteerden we dit jaar deze projecten in Mexico, de Filipijnen en Brazilië.

Foto: © Protección de la Fauna Mexicana A.C.

Grasland voor de Mexicaanse prairiehond

Prairiehonden leven in meerdere groepen samen in één gebied, een zogenaamd prairiehondenkolonie, onder de grond. Maar door de opkomst van grootschalige landbouw raakt het leefgebied van de Mexicaanse prairiehond (Cynomys mexicanus) versnipperd. Daardoor worden ook de groepen opgesplitst en gaat het in rap tempo slechter met deze bedreigde soort, die alleen in Mexico voorkomt.

Daarom stellen we de natuurorganisatie Protección de la Fauna Mexicana A.C. in staat maar liefst 700 hectare grasland voor 10 jaar te leasen. Het gebied vormt een belangrijke verbindingszone tussen twee beschermde gebieden die van belang zijn voor het voortbestaan van de Mexicaanse prairiehond.

Ook verschillende vogelsoorten, zoals de prairieplevier (Charadrius montanus), Amerikaanse wulp (Numenius americanus) en prairiepieper (Anthus spragueii), zijn afhankelijk van de uitgestrekte graslanden. 

Mexicaanse prairiehond
Foto: © to Protección de la Fauna Mexicana A.C.

Veilig leefgebied voor de Filipijnse aardschildpad en pangolin

Filipijnse pangolin
Foto: Gregg Yann © Shukran888, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

De Filipijnse aardschildpad (Siebenrockiella leytensis) is Ernstig Bedreigd door afname van haar leefgebied, en omdat het dier gevangen wordt voor de nationale en internationale markt, waar het gebruikt wordt als huisdier, als voedsel of als grondstof voor traditionele geneesmiddelen.

De op één na grootst bekende populatie van deze Ernstig Bedreigde soort, leeft in het Palawan Forest Turtle Reservaat (11,5 hectare), op de eilandengroep van de provincie Palawan.

We stellen de Katala Foundation in staat om dit reservaat met 17 hectare uit te breiden. Ook richt de organisatie samen met de lokale overheid een bosreservaat van 73 hectare op, waardoor een aaneengesloten beschermd gebied van 101,5 hectare ontstaat. Daarvan profiteren zo’n 200 soorten, waaronder bedreigde en kwetsbare soorten, zoals de Ernstig Bedreigde Palawan pangolin, die alleen voorkomt in de Provincie Palawan.

Groene haven rond Rio de Janeiro

De Braziliaanse organisatie Sinal do Vale gaat 92 hectare tropisch bos veiligstellen. Deze landaankoop is onderdeel van een breed gedragen initiatief om een ‘groene gordel’ in stand te houden rond de miljoenenstad Rio de Janeiro, waar de natuur zwaar onder druk staat.

Het nieuwe reservaat creëert een veilige leefomgeving voor lokaal bedreigde diersoorten, waaronder de poema en het gouden leeuwaapje. Daarnaast beschermt het natuurgebied de watervoorziening voor de mensen die benedenstrooms wonen.

We houden u op de hoogte

Onze steun aan drie bovenstaande initiatieven is al bevestigd. Over andere initiatieven die gesteund gaan worden in de aankoop van land voor de bescherming van bedreigde diersoorten brengen we in de loop van 2022 meer naar buiten.

Gouden leeuwaapje
Foto: Sinal do Vale ©

Bedankt voor uw bijdrage!

In 2021 ontvingen we, naast de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, gulle donaties van particulieren. Hiermee konden we ook het werk van de volgende organisaties steunen:

  • Paso Pacifico in Nicaragua voor hun werk om zeeschildpadden te beschermen;
  • Ecominga in Ecuador voor natuurbeschermingsmaatregelen in hun reservaten;
  • Regua in Brazilië voor herbebossing;
  • Proyecto Titi in Colombia om het pinché-aapje te beschermen;
  • Nature Iraq voor bescherming van de Perzische luipaard;
  • Fundación Biodiversa voor natuurbeschermingsmaatregelen in de bossen van Noord-Colombia;
  • Nativa Bolivia voor natuurbeschermingsmaatregelen in het reservaat Palo Santo;
  • Araguaia in Brazilië voor natuurbeschermingsmaatregelen;
  • Third Millennium Alliance in Ecuador voor ‘agroforestry’ om 10 hectaren te herbebossen.

Daarnaast ontvingen we verschillende donaties voor landaankoop, die zijn aangewend voor de eerder beschreven projecten. Wij danken alle donateurs voor hun bijdrage!

Meer weten?

Marc Hoogeslag
Senior Expert Nature Conservation
Frederique Holle
Expert Environmental Justice
Caspar Verwer
Senior Expert Nature Conservation