Het partnerschap, een platform, een springplank
15 juli, 2024
Maandag 05 september 2022
Headerfoto: Zonsondergang op de hei (c) Natuurmonumenten / Alexander Cox
Veel Nederlanders zien dat het van belang is om nú op te komen voor de natuur. Zo vindt 88% natuur in Nederland essentieel en vindt 69% dat er méér natuur zou moeten komen, blijkt uit onderzoek van I&O Research eerder dit jaar[1]Nederlanders hebben eerder een ecocentrisch dan een antropocentrisch natuurbeeld – I&O Research (ioresearch.nl). Het kabinet heeft in het coalitieakkoord goede plannen gemaakt voor de natuur en het herstel hiervan. Nu is het de hoogste tijd om ze uit te voeren.
De sterke achteruitgang van biodiversiteit is een wereldwijde crisis waarbij zonder ingrijpen 1 miljoen soorten dreigt uit te sterven. Ook de natuur in Nederland staat onder grote druk. Nergens in Europa gaat het zo slecht met de biodiversiteit als in Nederland. We bungelen onderaan de lijst Europese landen als het gaat om oppervlakte beschermde natuur en wat betreft waterkwaliteit door vervuiling van onder andere mest, lozingen en andere verontreinigingen.
Voor het aanpakken van de biodiversiteitscrisis worden eind december nieuwe internationale afspraken gemaakt op de VN Biodiversiteitstop in Montreal. Net als elk land heeft Nederland de verantwoordelijkheid om haar eigen bijdrage te leveren voor het stoppen van biodiversiteitsverlies.
Voor Nederland is het drastisch verminderen van de te hoge stikstofneerslag één van de belangrijkste maatregelen om biodiversiteitsverlies een halt toe te roepen. Ten eerste omdat de te hoge stikstofneerslag een van de grootste oorzaken is van verlies van kwaliteit van natuur en biodiversiteit binnen onze landsgrenzen. Ten tweede omdat een groot deel van deze stikstof afkomstig is uit geïmporteerd veevoer met een grote voetafdruk op biodiversiteit buiten Nederland, in het bijzonder in Zuid Amerika.
Natuur is essentieel voor de gezondheid en veiligheid van mens en dier. Zo helpen goed functionerende veenmoerassen en bossen bij het verminderen van de klimaatverandering. Het nat houden van de bodem voorkomt verzakkingen van woningen, gebouwen en infrastructuur. Een gezonde bodem is bovendien een voorwaarde voor schoon water. Bomen en planten produceren zuurstof en geven al het leven op aarde daarmee lucht om te leven. Daarnaast bieden ze verkoeling tijdens een hittegolf. Insecten zijn enorm belangrijk als bestuivers van landbouwgewassen, vogels helpen bij het onderdrukken van plaaginsecten.
De organisaties roepen daarom het kabinet op door te pakken met het uitvoeren van het coalitieakkoord. Als nationaal platform voor natuurbescherming en bewaker van internationale afspraken en standaarden voor biodiversiteit steunt IUCN NL deze oproep.
ANWB
ASN Bank
Ballast Nedam
Bionext
Bryologische en Lichenologische Werkgroep
Caring Farmers
Caring Vets
CSA Netwerk Nederland
De Duurzame Verpleegkundige
De Goede Zaak
De Groene Huisarts
De Vlinderstichting
Dier & Recht
Dierenbescherming
Federatie Agro-ecologische Boeren
Fietsersbond
Greenpeace
GroeneKerken
Groene Zorg Alliantie
Grootouders voor het Klimaat
Heijmans Thijsse Stichting
Herenboeren
IUCN NL
IVN
Klimaatstichting HIER
Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging
Land van Ons
LandschappenNL
Maatschappelijk Platform Duurzaam Wageningen
Mennistenerf
Milieudefensie
Mobilisation for the Environment
Mooi Wageningen
Naturalis
Natuur & Milieu
Natuur en Milieufederaties
Natuurmonumenten
Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie
NLGreenlabel
Ongereptenatuur.nl
Pennemes
Planetary Health Hub – NL
Projectgroep Duurzame Oogheelkunde
Reizigersvereniging Rover
Rewilding Europe
SoortenNL
Sportvisserij Nederland
Stichting Demeter
Stichting De Noordzee
Stichting Gaia Sira
Toekomstboeren
Transitiecoalitie Voedsel
Triodos Bank
Urgenda
Varkens in Nood
Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk
Vereniging Vijf Dorpen in ’t Groen
Vereniging voor Biodynamische Landbouw en Voeding
Vogelbescherming Nederland
Waddenvereniging
Wandelnet
Wereld Natuur Fonds
Zoogdiervereniging
Zorg voor Klimaat