Liliana Jauregui Bordones nieuwe directeur IUCN NL
28 november, 2024
Dinsdag 24 september 2019
Header foto: Drie boeren op fruitplantage (c) Global Witness
De Filippijnen is het meest dodelijke land voor natuur- en mensenrechtenbeschermers. Sinds 2016 zijn er ruim 100 mensen vermoord omdat zij hun land, bos en water proberen te beschermen tegen illegale houtkap, mijnbouw en industriële landbouw. Daders worden zelden opgespoord of veroordeeld.
Global Witness levert nu bewijs dat grote internationale bedrijven en investeerders doorgaan met hun praktijken, ondanks het feit dat de projecten waarbij zij betrokken zijn in verband worden gebracht met mensenrechtenschendingen en geweld tegen natuurbeschermers.
Zo zijn volgens Global Witness de voedingsproducenten Del Monte Philippines en Dole Philippines gelinkt aan meerdere geweldsincidenten die soms zelfs tot een dodelijk einde hebben geleid. Del Monte verbouwt haar ananassen op land wat vaak zonder toestemming is afgenomen van de inheemse bevolking. De inheemse leider Renato Anglao verzette zich hiertegen en moest dit met zijn leven bekopen. Deze onthulling brengt het gruwelijke geweld tegen natuurbeschermers dichter bij dan ooit, want het ingeblikte fruit van Del Monte en Dole ligt gewoon in de Nederlandse schappen.
Global Witness beschrijft ook hoe het opbloeiende toerisme in Palawan – een locatie die een grote trend is onder influencers op Instagram – illegale houtkap en daarmee geweld tegen natuurbeschermers voedt. Zo werd dorpshoofd en activist Ruben Arzaga vermoord toen hij zich verzette tegen de illegale houtkap, die voornamelijk wordt veroorzaakt door de groeiende behoefte aan hotels op het eiland. Bovendien werden andere actievoerders bedreigd door een lokale ambtenaar en zakenman.
In samenwerking met lokale partnerorganisaties zet IUCN NL zich op meerdere vlakken in om de mensenrechtenschendingen in de Filippijnen aan te pakken. Liliana Jauregui van IUCN NL: “We hebben een noodfonds opgezet om natuurbeschermers in acuut gevaar veilig te stellen en dringen aan op strengere mijnbouwwetgeving.” Mijnbouw vormt namelijk een belangrijke bedreiging voor het land en welzijn van inheemse gemeenschappen, zo blijkt ook uit het Global Witness rapport.
Global Witness roept de Filippijnse overheid, bedrijven en investeerders op hun verantwoordelijkheid te nemen voor de vele misstanden in het land. “Zij moeten direct in actie komen en de hoofdoorzaken van dit geweld tegen natuurbeschermers aanpakken,” zegt Ben Leather van Global Witness. Maar ook consumenten kunnen hun steun betuigen aan de Filippijnse natuurbeschermers, door te eisen dat het fruit wat ze eten en het hotel waarin ze slapen niet gelinkt is aan geweld.