Grensoverschrijdend biosfeerreservaat verbindt mens en natuur

In de drukbevolkte delta van de Monorivier op de grens van Togo en Benin ontstonden regelmatig conflicten tussen mens en nijlpaard. Daardoor zijn er naar schatting nog slechts 30 exemplaren van deze bedreigde diersoort in het gebied. Om conflicten terug te dringen en de overgebleven nijlpaarden te beschermen, werkten we samen met lokale partnerorganisaties en de overheid van beide landen aan de oprichting van een grensoverschrijdend biosfeerreservaat, dat in 2017 door UNESCO werd erkend.

Headerfoto: Nijlpaarden © Henk Simons IUCN NL

Probleem

De delta van de Monorivier op de grens van Togo en Benin is rijk aan natuur en vormt onder meer het leefgebied voor een unieke groep nijlpaarden. Er wonen echter ook circa 2 miljoen mensen in het gebied, die hun gewassen verbouwen aan de oevers van de rivier of afhankelijk zijn van visserij. Dat leidde regelmatig tot gevaarlijke situaties en zorgde voor conflict tussen mens en nijlpaard. Daardoor zijn er naar schatting nog slechts 30 exemplaren van deze bedreigde diersoort in het gebied.

Aanpak

Om dergelijke conflicten terug te dringen en de resterende nijlpaarden in het gebied te beschermen, was samenwerking tussen beide landen noodzakelijk. Daarom zetten we ons de afgelopen jaren samen met de Duitse ontwikkelingsorganisatie GIZ, de Beninse en Togolese overheid en lokale partnerorganisaties in voor de oprichting van een grensoverschrijdend biosfeerreservaat. De bewoners zijn verantwoordelijk voor duurzaam beheer van het reservaat, conform lokale gebruiken gebaseerd op hun kennis en tradities.

Resultaat

Het grensoverschrijdende gebied van circa 3.500 km2 werd op 14 juni 2017 uitgeroepen tot UNESCO Mens- en Biosfeerreservaat. Het is het enige biosfeerreservaat in Afrika waar het grootste deel van de beschermde gebieden beheerd wordt door gemeenschappen. Het reservaat beschermt niet alleen het leefgebied van de resterende nijlpaarden, maar ook bedreigde bos-, moeras-, en kustecosystemen en de soorten die daarin leven. Bovendien voorziet het de bewoners dankzij duurzaam beheer van voldoende hout, voedsel en water.

Om deze video te kunnen bekijken moet je ‘Sociale media en advertenties’-cookies accepteren. Klik hier om jouw cookie-instellingen te wijzigen.

Meer weten?

Jules Koppen
Jules Koppen
Expert Nature Conservation