Op donderdag 10 maart organiseerde de Stadswerkregio Utrecht Gelderland in samenwerking met Onder het Maaiveld het webinar ‘De stad als spons’. Casper Verwer (ecoloog bij IUCN NL en projectleider van Onder het Maaiveld) en Albert Vliegenthart (ecoloog bij De Vlinderstichting) namen de aanwezigen mee in dit onderwerp.

Headerfoto: Stadspark bij Kievitslaan in Rotterdam, Wikimedia

Naar schatting leeft tenminste een kwart van alle biodiversiteit onder de grond. Wereldwijd degraderen bodems en staat dat rijke ondergrondse leven onder druk. Ook in ons land. Dat merken we ook boven de grond. 

Binnen de openbare ruimte weten we nog weinig over de bodemgezondheid. Zeker in de stedelijke omgeving spelen veel factoren die invloed hebben op de bodem. Moeten we ons zorgen maken? Waarom zijn bodemdieren belangrijk? Als we de bodem slimmer beheren, kunnen bodemdieren dan bijdragen aan de aanpak van grote hedendaagse uitdagingen waar Rijk, provincies en gemeenten mee te maken hebben? Hoe kunnen we hier op sturen?

Dit webinar is een initiatief van de Stadswerkregio Utrecht Gelderland in samenwerking met Onder het Maaiveld. Dit is een driejarig programma van IUCN NL, De Vlinderstichting, NIOO-KNAW en het Centrum voor Bodemecologie. Samen met andere organisaties werken zij aan een structurele verandering in de omgang met onze waardevolle bodem.

‘De stad als spons’ terugkijken

Het webinar is terug te kijken op de website van Stadswerk.

Lees meer op onze website: www.onder-het-maaiveld.nl

Nationale Postcode Loterij Mogelijk gemaakt door

Meer weten over Onder het Maaiveld?

Caspar Verwer
Senior Expert Nature Conservation
Fanny Verkuijlen
Fanny Verkuijlen
niet langer werkzaam bij IUCN NL