Nederlandse organisaties en ambassades hijsen massaal SDG-vlag

Op 25 september nemen tientallen Nederlandse organisaties, waaronder IUCN NL, deel aan een vlaggenactie om hun steun uit te spreken voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties. In totaal zullen maar liefst 850 SDG-vlaggen worden gehesen.

Headerfoto: Samen voor de SDG’s © SDG

Het is op 25 september 2020 precies vijf jaar geleden dat de wereld de Duurzame Ontwikkelingsdoelen omarmde, zeventien doelen die ons op weg helpen naar een inclusieve, rechtvaardige en duurzame maatschappij in 2030.

In de afgelopen vijf jaar zijn er al mooie resultaten geboekt, maar tegelijkertijd weten we dat er in de komende tien jaar nog enorm veel moet gebeuren. Nederland scoort goed op doelen als ‘innovatie’ en het ‘bestrijden van ongelijkheid’, op andere SDG’s lopen we flink achterop. Kortom, we moeten met zijn allen een versnelling hoger schakelen. 

Mondiale beweging

Door de SDG-vlag te hijsen tonen organisaties, gemeenten, bedrijven, burgerorganisaties, scholen en de overheid dat ze deel uitmaken van de mondiale beweging rondom de SDG’s. Van de Nederlandse hogescholen tot onze ambassades in het verre buitenland zal de vlag op 25 september te zien zijn. Zo laten we elkaar en de wereld zien dat we klimaatactie, gendergelijkheid, biodiversiteit en eerlijk werk hoog in het vaandel dragen.

De Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn het breedst gedragen instrument om het hoofd te bieden aan de complexe mondiale uitdagingen van de komende jaren:  van armoede en genderongelijkheid hier in Nederland tot de mondiale klimaat- en biodiversiteitscrisis. De doelen omarmen alle relevante thema’s en zijn allemaal onderling verbonden. Ze bieden voor iedereen een kompas om zelf een verschil te maken.

Op 25 september buigen wereldleiders zich (virtueel) over de SDG’s tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en vindt in Nederland de SDG Action Day plaats. 

Workshop Onder het Maaiveld

Tijdens de SDG Action Day op 25 september spreken IUCN NL-experts Fanny Verkuijlen en Caspar Verwer samen met Rijkswaterstaat en Waardewoord over het belang van vitale bodems bij het realiseren van de SDGs. Waarom krijgt de bodem dan zo weinig aandacht? Hoe kunnen we grondbezitters prikkelen om beter voor de bodem te zorgen en beleidsmakers om de bodem een stem te geven in afwegingen? Deze vragen staan centraal in deze sessie, die volledig uitverkocht is. Onder het Maaiveld is een driejarig programma waarin IUCN NL samenwerkt met De Vlinderstichting en NIOO-KNAW & CSE om een betere omgang met de bodem te bevorderen. Onder het Maaiveld wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.